Het was een week van emoties. Dat begon met het congres van de PvdA over het strafbaar stellen van illegale mensen uit andere landen. Ik zit in het bestuur van de PvdA in Lansingerland en één van de fractieleden ging naar het congres. Het is geen makkelijke discussie, want het gaat over hoe je met mensen omgaat. Mensen zijn altijd het belangrijkst. Maar, hoe regel je dit het beste? Ik zie andere partijen het niet beter doen en de stabiliteit van de regering is het belangrijkste, vindt dit kleine PvdA-lidje.

Beatrix en de prachtige dag die erop volgde. Na de tv ‘s morgens naar het gemeentehuis van Lansingerland waar veel gebeurde, zoals de vlag die aan een parachute uit een vliegtuig kwam en de onthulling van een hek rondom de koningsboom. En trots was ik op mijn dochter die naast de burgemeester het Wilhelmus zong met iedereen erbij. In het dorp Berkel en Rodenrijs waren mijn 2 kleindochters bezig met de kinderspelen. Veel zag ik terug uit de tijd van buurtvereniging Vredenoord, waar ik ooit voorzitster van was, en ik ben blij dat het doorgaat bij mijn kleindochters voor de kinderen overal vandaan.

Zaterdag – dodenherdenking. Ik was op de Oudedijk waar het monument voor de burgerslachtoffers is. Omdat ik de oorlog heb meegemaakt en vlakbij die plek woonde, is het voor mij belangrijk om daar te zijn. Zeker vanwege de twee minuten stilte. Dan denk ik aan mijn familie en alle mensen uit die tijd. Het was een mooie herdenking met als gastheer Dik Vuik, die het uitstekend deed met een verhaal over en waarom het monument er staat en door wie het gemaakt is. Er werden veel bloemen gelegd door organisaties uit onze deelgemeente en er waren ook veel mensen die met elkaar het Wilhelmus zongen. Het was plechtig en het was goed, ook voor de saamhorigheid is het belangrijk en dat was voelbaar. Stil was het op de Oudedijk, waar het verkeer was stilgelegd zoals, hoop ik, ook in de Hoflaan en op de Jan Vermeersingel waar altijd veel mensen zijn. Na afloop naar Galerie Kralingen, waar de koffie klaarstond. Er werd een film gedraaid over de brand in Rotterdam en met beelden van het begin van de oorlog in Nederland. Met dank aan Georges Knap. Een mooie en ook een ontroerende week, waarvan mij de grote saamhorigheid is bijgebleven en dat is belangrijk in ons leven.

Greet Wijs