Je ziet altijd tegen de feestdagen op, maar als het zover is valt het mee. Overal is het mooi versierd, winkels en huizen, en als het goed is breng je de feestdagen onder elkaar met je familie door. Maar ook in je eigen huis kan je het gezellig maken. Ik heb weer een echte kerstboom gekocht en mijn oude kerstspullen weer neergezet. Best gezellig!

Ik moet deze week denken aan het jaar 1945. Wij woonden in de Ketenstraat, waar niks was en wij alleen maar bezig waren om hout te vinden voor het kacheltje, want het was toen verschrikkelijk koud. Ik dacht daaraan terug omdat ik was uitgenodigd om de film ‘Het Bombardement’ (van Rotterdam) te komen bekijken. Ook aanwezig waren mij bekende lotgenoten die de oorlog hebben meegemaakt, zoals de familie Bos, poelier Van der Bas uit de Waterloostraat en nog veel anderen. Mijn dochter Nora was meegegaan en bij binnenkomst in Pathé op Zuid waren er veel filmploegen, waaronder van Max, maar ook van PowNed. De cast (acteurs en actrices) was er ook en daar hebben wij mee gesproken. Behalve met Jan Smit, die was er niet.

We hebben veel verteld, maar op PowNed zagen wij alleen een meneer die alles maar niks vond. Ik vond het een mooie film met af en toe wat oude beelden van de stad toen ik 6 jaar was. De meeste herinneringen heb ik aan de vijf jaar na de oorlog. Omdat wij aan de brandgrens woonden, speelden wij altijd in het puin. Mijn dochter Nora was erg ontroerd omdat ze nu zag wat er gebeurd was. Fijn, dat we nu leven. Geniet ervan en ik wens iedereen heel fijne feestdagen en een goed 2013!

Greet Wijs