We hebben in Nederland teveel regels en wetten. Althans, dat vindt de overheid. Het moest minder. Dat zou voor iedereen zo fijn zijn. Kwam natuurlijk niets van terecht, en toen verscheen ook nog eens corona aan de horizon. Daar wist onze geliefde burgemeester wel raad mee. Er moest een noodverordening komen, de gezondheid van iedere Rotterdammer stond immers op het spel!

Dan wil je als voorzitter van de veiligheidsregio, want dat is onze burgemeester ook nog, hij moet het wel erg druk hebben, laten zien dat je meetelt. Dus bepaalde  Abou dat je in augustus 2020 op de Korte Lijnbaan niet mocht verschijnen zonder zo’n fijn mondkapje op je gezicht. Zoals gebruikelijk in Nederland zijn er dan altijd mensen die het daar absoluut niet mee eens kunnen zijn. Inbreuk op de grondrechten toch! Hoogleraren staatsrecht en wappies,  die ik overigens niet over een kam wil scheren, liepen te hoop. Die hadden wel een punt: inbreuk op de privacy, schending van artikel acht grondwet, Europees verdrag, het is er niet voor niets.

Wie een verbod of gebod instelt, moet handhaven. Gedogen is misschien typisch Nederlands, maar ook een beetje jaren 70. Dus moest mevrouw X, die ter plekke geen mondkapje had gedragen, afgelopen week voor de kantonrechter verschijnen. Voor de leek: in strafzaken houdt de kantonrechter zich met de kleine dingetjes van het leven bezig die niet mogen. Denk aan scheef parkeren, de was op zondag buiten hangen, niet met twee woorden tegen oom agent spreken en dat soort werk. Mevrouw X was nog steeds hevig verontwaardigd zo liet zij de rechter duidelijk weten. De rechter keek mevrouw eens goed aan en vroeg: heeft u werk?

Ik ben beleidsmedewerker, antwoordde zij. De magistraat keek enigszins verbaasd, maar herstelde zich snel. Had de rechter, we zijn allemaal mensen, de verdachte al in de hoek van de wappies gezet? Het had er alle schijn van. Alle staatsrechtelijke argumenten werden door mij en de cliënte op tafel gelegd. Daar wist de kantonrechter wel raad mee: de hoogleraren die kritiek hadden geuit op de noodmaatregel deden dat alleen maar om bij Eva Jinek op tv te komen (ik verzin dit niet).

Ofwel niet zeuren, regels zijn regels,  € 95 boete. Waarop mevrouw X de discussie weer voortzette met de rechter die dat toch weer beleefd aanhoorde. Dat dan weer wel. Maar ja, het vonnis was al uitgesproken. Curieus was dat de rechter meedeelde dat hoger beroep niet mogelijk was terwijl in de wet toch duidelijk vermeld is dat vanaf een veroordeling van € 50 de veroordeelde (want dat ben je op dat moment) hoger beroep kan instellen. Gerechtshof, verdiep u in deze ingewikkelde materie, we komen eraan! Nou ja, over enige tijd dan, want de molens van de rechtspraak draaien nog steeds niet erg snel. Wat mij als advocaat  en andere cliënten overigens soms weer goed uitkomt.

Advokatenkollektief Rotterdam

Website: www.akrotterdam.nl
Facebook: /advokatenkollektief


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.