De zaak Raskolnikov – Een live, geënsceneerde rechtszaak naar aanleiding van Dostojewski’s beroemde boek Misdaad en Straf. Op woensdagavond 10 april spelen studenten de rechtszaak na samen met de professionals uit Rotterdam. Welke feiten zouden tegenwoordig het zwaarst wegen? Welke strafmaat zou worden gehanteerd? En hoe bizar zijn de übermensch-ideeën van Raskolnikov anno 2013.

In het klassieke verhaal uit 1866 wordt de student Raskolnikov verdacht van een dubbele moord op een oude woekeraarster en haar zus. De hoofdpersoon is ervan overtuigd dat sommige mensen zo goed zijn, dat wetten die zijn opgesteld door middelmatige mensen niet op hen van toepassing zijn.
Jury

Bij het naspelen van de rechtszaak bestaat de jury uit de volgende studenten:

Jan-Willem Dijk (EMC & FW)
Ruben van Mourik (ESL)
Myrthe van Nus (ESL & FW)
Dylan Prins (FW)
Gertjan Schutte (ESHCC)

Daarnaast zullen ook de volgende professionals hun opwachting maken:

Rechter: Mr. Jeanne Gaakeer (in het dagelijks leven rechter in Middelburg en bijzonder hoogleraar aan Erasmus School of Law)
Aanklager: Mr. Dorien Kardol (Officier van Justitie bij het OM Rotterdam)
Advocaat: Mr. Joost Verbaan (strafrechtspecialist aan Erasmus School of Law)

Moderatie is in handen van Noraly Beyer (voormalig nieuwslezer) en dr. Awee Prins (filosoof).
Het geïmproviseerde schouwspel is bij te wonen voor studenten vanuit alle faculteiten en overige geïnteresseerden. Na het behandelen van en de uitspraak over de zaak Raskolnikov door rechter Jeanne Gaakeer, is er ruimte om zowel over de gevoerde rechtszaak als de kwesties die hierbij aan bod komen, te discussiëren.

Nadere informatie

Dit programma is een samenwerking van Studium Generale & Erasmus Cultuur, Erasmus Universiteit Rotterdam, ELSA Rotterdam (onafhankelijke, internationale vereniging voor rechtenstudenten), de Faculteit der Wijsbegeerte en het Noord Nederlands Toneel (NNT). De live happening is een afgeleide van de voorstelling ‘Misdaad en Straf’, waarmee het NNT op dit moment langs de Nederlandse theaters toert. Naast Rotterdam, wordt dit alternatieve programma ook in Amsterdam, Groningen, Utrecht en Nijmegen georganiseerd.

Woensdag 10 april 2013
19.00 – 21.00
Forumzaal (M-gebouw), campus Woudestein
Erasmus Universiteit Rotterdam
Burgemeester Oudlaan 50
Rotterdam

justitie