Of het nu het einde is van het coronatijdperk of het goed lopen van Nederland zonder regering? Ik weet het niet, maar ik voel dat er veel energie is vrijgekomen in Rotterdam. Bij veel mensen. Maar wat een idee: geen regering in Den Haag, geen college in Rotterdam? Mijn laatste terrasgesprek, eindigend in het donker, met de jas dichtgeknoopt, ging daarover: een college-vrij Rotterdam.

Geen burgemeester en geen wethouders. Rotterdam wordt helemaal bestuurd door de gekozen gemeenteraad, samen met de wijken. Wijkteams, gebiedscommissies, “Buurt Bestuurts”, ouderengroeperingen en bewonersclubjes. Want die zijn er genoeg en ze weten wat goed is voor hun wijk. De Maasboulevard éénrichtingsverkeer. Meer groen. Geen bezorgscooters meer. Geen huisjesmelkers en geen beleggers in huizen. Alleen nog huizen bouwen voor lage inkomens. Geen verpleeg-en verzorgingshuizen voor ouderen meer sluiten, maar ze juist bijbouwen. Meer veilige fietspaden en gratis parkeren voor je eigen woning.

En dan natuurlijk geen opsplitsing meer van woningen, met ineens 6 fietsen voor de deur. Stadsmariniers die lachgas afpakken en niet met criminelen praten. Geen geschreeuw meer op straat na 22 uur. Geen hoge flatgebouwen op het Excelsior terrein. Meer geveltuinen, meer speelmogelijkheden en nog veel meer goeds. Ik noem maar wat. En, geachte lezer, het mooie is: dat kan allemaal gebeuren!

Volgend jaar op 16 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. En als we dan bewust verdeeld stemmen, dan lukt het ons misschien om een hele lange tijd geen college te krijgen.  En als dan, net als in de landspolitiek, de demissionaire wethouders één voor één weggaan, blijven we over met de beste burgemeester van de wereld. Een droombeeld. Ziet u het voor u? Of kijkt u al verder in de toekomst? Een toekomst met een college van B&W dat op de oude voet verdergaat? Ik ook, eerlijk gezegd, want zo gaat dat altijd met dromen. Als je wakker wordt is ie voorbij en blijft alles zoals het was.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.