Vakantieschool biedt kinderen een leerzame en leuke vakantiedag

Van 8 t/m 12 augustus a.s. genieten ruim 150 kinderen met name uit Rotterdamse focuswijken op de Rotterdamsche Manége van een leuke en een leerzame vakantiedag tijdens het programma ‘Werken als een Paard’. Kinderen die (financieel) niet in staat zijn om op vakantie te gaan, beleven zo toch een leuke en educatieve activiteit tijdens de zomervakantie. Voor het derde achtereenvolgende jaar organiseert de Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam deze bijzondere week waarin ook het programma voor autistische kinderen deze zomer een vervolg krijgt.

Tijdens de vakantie organiseren diverse scholen een vakantieschool. Werken als een Paard biedt deze scholen een dagprogramma aan waar ze aan deel kunnen nemen. Het doel van het programma is om kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken een leuke en leerzame dag te bieden. Werken als een Paard richt zich op kinderen uit de focuswijken. “Vaak komen deze kinderen gedurende het (school)jaar en de vakantie bijna niet buiten hun eigen woonwijk. Door paralellen te trekken met een carrière in de sport of een maatschappelijke loopbaan laat Werken als een Paard zien dat je met hard werken en een goede inzet veel kunt bereiken” licht Fred Rozendaal initiatiefnemer van ‘Werken als een Paard’ en coördinator van het sociaal-maatschappelijke programma van de Hippische Alliantie Rotterdam.

Paarden hebben positief effect op autistische kinderen
Na het succes van vorig jaar wordt voor kinderen met autisme voor het tweede jaar een vakantieschool georganiseerd. Uit de praktijk is gebleken dat autistische kinderen vaak veel baat hebben bij de omgang met paarden. “Het effect van een dagje paardrijden kunnen de ouders van de kinderen met autisme nog weken merken”, zo vertelt Esther van Noort van Horses&Co. “De kinderen kunnen teruggrijpen op de rust die ze met de paarden hebben ervaren. De kinderen krijgen veel genegenheid van de paarden en hierdoor voelen ze zich veilig en begrepen.” Vanaf dit jaar wordt het programma een permanent onderdeel van Werken als een Paard. Deze kinderen volgen, onder begeleiding van een grote groep begeleiders en vrijwilligers, een aangepast programma. Vorig jaar mocht Werken als een Paard een groep van 6 autistische kinderen verwelkomen. Dit jaar zijn dat 2 groepen van 6 kinderen. De organisatie streeft ernaar om in de toekomst het programma voor meer kinderen met autisme mogelijk te maken.

werken als een paard 3e editie web 1Gezamenlijk initiatief
De vakantieschool wordt gerealiseerd samen met de partners van de Stichting Hippische Alliantie Rotterdam (de Rotterdamsche Manège, Rijvereniging de Hazelaar en het CHIO Rotterdam) en in nauwe samenwerking met de Gemeente Rotterdam, Fonds Gehandicaptensport (met het voorlichtingsprogramma (S)Cool on Wheels) en vele vrijwilligers. Horses&Co is betrokken bij het speciale programma voor de kinderen met autisme.

Over: Vakantieschool
Doorleren tijdens de zomervakantie, in Rotterdam gebeurt het volop. Op Rotterdamse basisscholen, middelbare scholen en mbo’s kunnen leerlingen in zo’n 65 vakantieklassen achterstanden wegwerken. Bovendien kunnen ouders de klas in om bijgespijkerd te worden. In vakantieklassen wordt de lesstof herhaald of worden leerlingen klaargestoomd voor het nieuwe schooljaar. Ze gaan in groepjes aan de slag en krijgen vaak individuele begeleiding. Het leren en oefenen wordt afgewisseld met excursies, werkbezoeken en (sport)activiteiten.

Fonds Gehandicaptensport en (S)Cool on Wheels
Fonds Gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken, het sportaanbod kwalitatief en kwantitatief te verbeteren en meer aandacht te vragen voor de gehandicaptensport. (S)Cool on Wheels is een voorlichtingsprogramma voor basisschoolkinderen met als doel dat kinderen een positief beeld krijgen over mensen met een handicap. Marieke de Ruijter, docente (S)Cool on Wheels die zelf een lichamelijke handicap heeft, leert de kinderen veel over leven en sporten met een handicap en laat hen ook zelf ervaren hoe het is om met een handicap te sporten. De clinics van (S)Cool on Wheels worden mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van AON (www.fondsgehandicaptensport.nl).

werken als een paard 3e editie Gehandicaptensport webWerken als en Paard
Werken als een Paard richt zich vooral op kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Werken als een Paard is na een gesprek met burgemeester Aboutaleb in 2013 begonnen als een vakantieschool project, maar het project heeft inmiddels vijf onderdelen (zie www.werkenalseenpaard.nl). Rode lijn in de projecten is: als je werkt als een paard kun je veel bereiken – ongeacht de beperkingen.

Horses&Co
Horses&Co begeleidt cliënten in de zoektocht naar manieren en structuren voor de omgang met uitdagingen, beperkingen en mogelijkheden van de cliënt en zijn omgeving. De begeleiding richt zich vooral op kinderen en jongeren die vastlopen in hun dagelijkse bezigheden. Zoals kinderen met autisme spectrum stoornissen, adhd, add, faalangst, sociale angst of overgevoeligheid. Kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken (www.horsesenco.nl).

Meer informatie:
Volg Werken als een Paard op Social Media:
Facebook : @werkenalseenpaard
Twitter : @werkenaepaard
Instagram : @werkenalseenpaard

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]