Waarschuwing: deze column bevat een stemadvies. Bij ons in Kralingen, om precies te zijn in het Buizengat, komt (meer) zogenaamd drijvend groen. Een drijvend eiland in het midden van het water met daarop planten. Het idee is dat hierdoor de waterkwaliteit verbetert en vogels erop kunnen broeden. Een en ander aangelegd door Rijkswaterstaat in samenwerking met de Gemeente Rotterdam. Dat gebeurt nu, maar we willen meer. Laten we op de Kralingse Plas een groot drijvend eiland aanleggen, met daarop groen, een windmolen, zonnepanelen, een aanlegsteigertje en een huisje voor de beheerder.

Kunt u het nog volgen? Goed voor de waterkwaliteit (het groen), energietransitie (zonnepanelen en windmolen) en de beheerder kan de biodiversiteit en waterkwaliteit bijhouden. Wanneer we zo’n eiland met alles erop en eraan gaan bouwen dan heb je te maken met een aantal instanties. Het waterschap gaat over de waterkwaliteit, de waterdiepte en de aanlegsteiger . De provincie Zuid-Holland gaat over de energietransitie, windmolenparken, zonnepaneelvelden en woonlocaties. En de Gemeente Rotterdam over een bouw- en woonvergunning voor het huisje. En als we dan ook nog subsidie willen aanvragen, dan moeten we bij de al genoemde instanties en ook nog bij het Rijk zijn. En natuurlijk heb je nog enige prijzige onderzoeken (bv. een milieueffectrapportage) nodig om aan te tonen, dat je bij de bouw van het eiland niet teveel CO2-uitstoot hebt. En als je van plan bent een koe of een geit op het eiland te laten grazen, moet je kijken naar de stikstofuitstoot.

Merkt u hoe complex dit is? Daar komt een gewone burger nooit alleen uit. “You need a little help from your friends”. Je hebt collegae nodig binnen een sterke partij. Dus – dat is mijn stemadvies – stem op iemand van een partij die in het Waterschap, de Provincie, de Gemeente en het Rijk vertegenwoordigd is. Dan komt het vanzelf goed.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.