‘De wereld wordt hoe langer hoe vreemder – het is tegenwoordig bijna de running gag, de rode draad, van mijn wekelijkse stukjes.’

Dat schreef ik hier twee weken geleden. Maar toen bracht het leven even iets dat een ander soort aandacht vroeg. Dat was iets uit het ware leven, en dat werd vorige week het stukje over de aether, waar ik nog steeds verder aan werk, en vrijwel zeker ook hier ooit nog wel weer eens op terug zal komen.

Maar nu kom ik terug op de standaard-waanzin van alledag, met vandaag bijzondere aandacht voor Elon Musk en Twitter – u weet wel Elon Reeve Musk (Pretoria, 28 juni 1971) is een Zuid-AfrikaansCanadeesAmerikaans ondernemer. Hij is de oprichter van SpaceX en medebedenker en -oprichter van Zip2. Musk is CEO van Tesla, waar hij zich een jaar na de oprichting bijvoegde. Hij mag zich ook oprichter van Tesla noemen, zoals afgesproken met de andere oprichters. Hij is de oprichter van x.com. Dit bedrijf werd later gefuseerd met Confinity Inc. tot PayPal. Hij is algemeen directeur (CEO) en chief designer (CDO) van SpaceX, algemeen directeur en productarchitect van Tesla en was tot de overname door Tesla voorzitter van SolarCity. In 2022 kocht hij Twitter waar hij de controle heeft. Musk haalde de internationale pers met de ideeën voor een hyperloop en een VTOL supersonisch elektrisch vliegtuig. In 2022 was Musk volgens Forbes de rijkste persoon op aarde. (bron: Wikipedia)

Ik illustreer mijn interesse voor hem en zijn werk met twee anekdotes. De eerste komt uit de Bommelsaga. Wammes Waggel vindt een afgesloten fles met daarin een gedrochtje dat op en neer springt en nèt hoorbaar roept ‘Help me! Laat me eruit!’ Behulpzaam als hij van nature is, maakt de domme gans de fles open, het gedrochtje springt eruit, wordt in één klap een hele grote boze geest en roept nu: ‘Je mag een wens doen!’. Dàt is natuurlijk aardig, en Wammes roept meteen terug: ‘Graag een broodje kaas!’. Dat vindt de boze geest te weinig – ‘Kun je niet iets méér vragen?’, antwoordt hij. ‘Nou, geef dan maar twee broodjes kaas’- en dat gaat zo door tot Wammes roept: ‘Geef me dan een draaimolen’, en dàt werkt dan precies zo als de boze geest wil. Die tovert nu niet één maar ontelbaar veel draaimolens te voorschijn en even later is de hele wereld gek geworden.

De tweede anekdote is waar gebeurd. In april behaalde de nationalistische Hongaarse politicus Orbán een ruime meerderheid bij de verkiezingen. Zijn rechts-populistische Fidesz kreeg53 procent van de stemmen. De pro-Europese samenwerkende oppositiepartijen komen niet verder dan 35 procent. “Onze overwinning is zo groot dat je die vanaf de maan kunt zien”, sprak Orbán. “En

Viktor Orbán. Bron: Door Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48233714

vanuit Brussel is het al helemaal te zien”, sprak hij een menigte toe, verwijzend naar zijn stroeve betrekkingen met veel Europese organisaties. “We hebben de soevereiniteit en vrijheid van Hongarije verdedigd.” De verkiezingen waren niet vlekkeloos verlopen; maar een burgerbeweging had extra veel waarnemers aangetrokken om de verkiezingen te controleren op mogelijke misstanden, en ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) had op grote schaal waarnemers naar het land gestuurd, iets wat vrijwel nooit voorkomt in Europese lidstaten. Kortom, geen vuiltje aan de lucht, heel gewoon eerlijk democratisch. MAAR … voor elke euro die de oppositie kon besteden aan haar campagne hadden Orban en de zijnen vele miljoenen tot hun beschikking. Door de financiële bril bezien, was de oppositie een onbeduidend splinterpartijtje.

Wat we nu meemaken, voorspelden (1) Karl Marx in 1867 (Das Kapital – Kritik der Politischen Ökonomie), Marten Toonder in 1963 (Heer Bommel en de bovenbazen), James Carville en Bill Clinton in 1992 (It ’s the economy, stupid) en hoogleraar Belastingrecht aan de UvA Dieter Brüll omstreeks 1950 – zie De Ster van 18 augustus 2015 desteronline.nl/eurekaweek-labyrint-van-de-filosofie

Een leerzame variant was het leidmotief van de voormalige Amerikaanse president Theodore Roosevelt: If you get them by their balls, their hearts and minds will follow. Vrij vertaald: ‘Als je de mensen  allereerst bij hun begeerte pakt en ze voldoende geld geeft om hun primaire begeerten te bevredigen, dan zullen hun gevoelens en ten slotte hun verstand vanzelf volgen’.

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.