Hoorzitting over voorgenomen sluiting Zwembad Schuttersveld

De Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk  organiseerde bliksemsnel de hoorzitting over de voorgenomen sluiting (na de zomer van 2015) van Zwembad Schuttersveld in Crooswijk. Dat zwembad maakt deel uit van Sportcentrum Schuttersveld. Woensdag 15 oktober zat de voormalige fitnessruimte van Sportcentrum Schutterveld vol met Crooswijkers, zwemverenigingen en de gebiedscommissie zelf. Die werd volkomen verrast door deze gemeentelijke ‘bezuinigingsoperatie’. (www.rotterdam.nl/kralingencrooswijk)

Als eerste spreker trad Corine den Besten op – van de Rotterdamse Doven Zwemclub (www.rdzc.nl). Zij bediende zich van gebarentaal. De meegekomen doventolk vertaalde haar betoog. Dat kwam erop neer dat als Zwembad Schuttersveld wordt gesloten zij helemaal niet weet waar de RDZC vervolgens in de regio terecht kan. Ze benadrukte de noodzaak van een dovenzwemclub. Immers, bij ‘gemengd’ zwemmen wordt de communicatie heel moeilijk. Dat speelt vooral bij het leszwemmen voor dove kinderen – een niet onbelangrijke activiteit van deze zwemvereniging. Aangezien veel van die kinderen door de ouders uit de wijde omtrek worden gebracht, is ook de horecavoorziening in het sportcentrum van groot belang. Kortom, de sluiting van Zwembad Schuttersveld bedreigt de bestaanszekerheid van de RDZC, de enige dovenzwemclub in Nederland.

Scholenproject
Raymond Tobé van Z&PC – zwemles, waterpolo, wedstrijdzwemmen, trimzwemmen, (www.zpc-rotterdam.nl) benadrukte de belangrijke sociale rol die zijn zwemvereniging in Zwembad Schuttersveld vervult. Hij haalde het ‘Scholenproject’ aan – plaatselijke, Crooswijkse basisschoolkinderen met een diploma krijgen wedstrijdtrainingen van Z&PC. Is dat belangrijk voor met name meisjes van buitenlandse komaf? Nou en of! Voorts wordt er door Z&PC aan waterpolo gedaan en (trainingen voor) wedstrijdzwemmen. Als het Crooswijkse zwembad dichtgaat is er geen alternatief zwemwater en dat betekent minder leden en minder inkomsten.

Masterplan
Henk Niemandsverdriet van Ketelbinkie, de ‘omnisportvereniging’ voor homo’s, lesbiënnes en biseksuelen (www.ketelbinkie.net) kwam op voor de 110 leden van zijn vereniging die zwemmen in Zwembad Schuttersveld. Hij wist te melden dat er een gemeentelijk ‘masterplan’ betreffende de Rotterdamse zwemfaciliteiten in de maak is. Waarom nu opeens, voordat het masterplan er is, het Crooswijkse zwembad sluiten? Toen wethouder Visser eerder werd bevraagd over de voorgenomen sluiting, ging het over schoolzwemmen en recreatief zwemmen. Dáárvoor waren er in de overblijvende zwembaden genoeg mogelijkheden, volgens de wethouder. Maar toen hem werd gevraagd: ‘en de verenigingen dan?’, kwam er geen antwoord. Domweg niet over nagedacht, concludeerde Niemandsverdriet.


Foto’s hoorzitting © EW

Een Crooswijkse moeder deelde mee dat leszwemmen voor kinderen heel moeilijk wordt, aangezien er overal wachtlijsten zijn.

Prima
De gemeente Rotterdam beweert 3,5 miljoen nodig te hebben voor de modernisering van Zwembad Schuttersveld. Volgens de woordvoerders van de zwemverenigingen is dat helemaal niet nodig. ‘Het zwembad is prima’.

Exploitatie
VVD-gemeenteraadslid Maarten van de Donk raadde de gebiedscommissie aan heel snel met een plan te komen om Zwembad Schuttersveld open te houden. Voorzitter van de gebiedscommissie Rens van Overdam zag wel mogelijkheden in een ‘andere wijze van exploitatie’. Eventueel met vermindering van personeel en inschakeling van vrijwilligers via de zwemverenigingen. Aanstaande donderdag 23 oktober gaat het ‘gekwalificeerde advies’ van de Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk naar het stadhuis. Naar verluidt wordt op 30 oktober het advies besproken in de betreffende raadscommissie. Maar weer ’s naar de Coolsingel, Crooswijkers?