Afgelopen woensdag 17 januari was wethouder Pex Langenberg op bezoek in de Kralingse wijk De Esch. De bewoners maken zich ongerust over het voornemen van de gemeente om een oeververbinding aan te leggen tussen De Esch en het Feijenoord. In laatstgenoemd gebied gaat de komende tijd veel gebeuren, zoals de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord / Feyenoord City. De wethouder stond de opgetrommelde bewoners te woord in de hal van appartemententoren Tympanon en beloofde hen te betrekken bij de planvorming. Vervolgens ging het in optocht naar de plek waar de nieuwe brug zou aanlanden, zo vrezen de bewoners, Boskalis Zandbedrijf, op de oever van de Maas. Hanny Rennen stuurde na afloop van het bezoek van de wethouder onderstaand bericht de wereld in.    

Beste wijkbewoners en andere aanwezigen bij het bezoek van wethouder Pex Langenberg,

We hadden een geslaagde actie woensdag. Fijn dat u, ondanks weer en wind, met zovelen naar het Tympanon kwam om ons te steunen. Daarmee liet u zien dat we veel houden van onze rustige wijk en niet zitten te wachten op een brug van De Esch naar Feijenoord met alle gevolgen van dien.

De wethouder vertelde dat nog niet vaststaat waar en wat voor een soort oeververbinding er komt; wél dat er iets komt. Met de uitbreiding van het inwonertal en bebouwing op Zuid gaat er zeker iets gebeuren. Mogelijkheden voor voetgangers, fietsers en OV gaan in ieder geval uitgebreid worden langs het te vernieuwen spoortraject van Dordrecht, via Feijenoord, CS tot aan Leiden toe.  Bij Feijenoord komt dan een station. Ook het OV van Zuid richting Kralingse Zoom wil men aanpakken.

Autoverkeer?
En dan gaat het toch telkens weer over een brug over het water. Wij zijn bang dat er dan ook autoverkeer over heen zal gaan, want wie gaat er nu een dure brug bouwen voor alleen voetgangers, fietsers en OV?  Het autoluw maken van de binnenstad en/of ontlasting van de Van Brienenoordbrug mag niet ten koste gaan van onze wijk en natuurgebied de Eschpolder.

Wat betreft autoverkeer sprak de wethouder over de optie van de Algera-corridor. Dus aan de andere kant van de Van Brienenoordbrug.

Meer foto’s hier

Meer foto’s hier

Metrobuis
Na meerdere keren vragen zegde de wethouder toe de optie van de aanleg van een metrobuis onder het water door, te onderzoeken. Ook beloofde hij De Esch te betrekken bij de verdere planontwikkeling. Dit gaat nog zeker 2 à 3 jaar duren. Daar zullen we de gemeente aan houden. Vóór 2020 valt er geen concrete bouwactiviteit te verwachten.

Kerngroep Oeververbinding
Al bijna 2 jaar zijn een paar bewoners actief bezig met het inspreken op vergaderingen, waar de mogelijke komst van een brug aan de orde is. Zij hebben nu de Kerngroep Oeververbinding van het Bewonersplatform de Esch (www.deeschdwl.nl) opgericht. De kerngroep stelt zich als doel om de belangen van de bewoners van De Esch m.b.t. de plannen voor een oeververbinding in onze wijk (inclusief de Eschpolder) te behartigen. Wij zullen alle plannen voor een oeververbinding kritisch volgen en u op de hoogte houden van de ontwikkelingen en eventuele acties.

Mailcontact en Facebook
Voor de communicatie heeft de Kerngroep Oeververbinding een eigen mailcontact aangemaakt.

U kunt ons bereiken via het adres: esch.oeververbinding@gmail.com

Ook kunt u lid worden van de zojuist opgezette Facebookgroep onder: De Esch Oeververbinding

Via onderstaande links kunt u het interview met Hanny Rennen door radio Rijnmond op de ochtend van 17 januari nog eens naluisteren en het artikel dat 18 januari in het AD verscheen nalezen.

Namens de Kerngroep Oeververbinding,

Hanny Rennen

Meer foto’s hier

http://www.rijnmond.nl/nieuws/163726/Bewoners-De-Esch-protesteren-tegen-nieuwe-Maasbrug

https://www.ad.nl/rotterdam/de-esch-wil-een-tunnel-en-geen-brug-in-de-wijk~acc137a5

(Ingezonden mededeling)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.