Rotterdam 8-11-2012 – Ze steunden hem, ze juichten voor hem, ze verafschuwden hem. Ze bewonderden zijn wreedheid en vreesden zijn misdaden, Saddam de godfather en de crimineel van Irak. De Irakese fotograaf Jamal Penjweny verbeeldt in zijn fotoserie Saddam is Here dat Irak, tien jaar na de val van zijn regime, nog lang niet los is van Saddam Hussein. Arab Camera Festival en Hivos openen in samenwerking met de SKVR op woensdag 13 november 2013 de expositie Saddam is Here.

“Wanneer de dictator dood is, wil dat nog niet zeggen dat hij uit de hoofden van mensen is verdwenen”, zegt Penjweny, wiens fotoserie dit jaar ook te zien was op de Biënnale van Venetië. Tandartsen, slagers en herders, zowel mannen als vrouwen uit alle delen van Irak deden mee aan Penjweny’s project. Gefotografeerd tijdens hun dagelijkse bezigheden, bedekken zij hun gezichten met het portret van de gevallen dictator. Penjweny brengt hiermee de ‘gedeelde geschiedenis van angst’ in beeld.

Saddam is Here

Fotografie: Jamal Penjweny

De tentoonstelling is onderdeel van het Arab Camera festival, dat van 14-17 november wordt gehouden in Cinerama te Rotterdam. Het festival is een vierdaagse reis door de Arabische cinema.

Vrijdag 15 november 2013 wordt in samenwerking met Hivos een speciaal programma verzorgd over Irak tien jaar na Saddam. Filmmakers tonen hoe de Irakezen het leven sindsdien hebben opgepakt. Muzikanten en dichters laten u kennismaken met de warme klanken van de Irakese muziek en poëzie. Kunstenaars, wetenschappers en beleidsmakers discussiëren over de rol van kunst bij wederopbouw van een samenleving na een gewapend conflict of politieke omwenteling.

De expositie Saddam is Here zal een maand lang te zien zijn bij SKVR Fotografie en Media in Las Palmas, Wilhelminakade 330, Rotterdam.

Voor meer informatie: www.arabcamera.nl

Saddam is Here – fotograaf Jamal Penjweny exposeert bij SKVR Fotografie & Media
Opening woensdag 13 november 2013, 19:00 uur
SKVR Fotografie & Media, Las Palmas, Wilhelminakade 330 Rotterdam

Arab camera festival