Hoe moet je stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen? Deze vraag wordt in deze tijd natuurlijk veel gesteld. Ik weet het niet. Dat wil zeggen, ik weet niet hoe ù moet stemmen. Ik weet wel hoe ik moet stemmen. Weet u hoe ik stem? Ik stem logisch. Hierbij de uitleg hoe dat werkt. Kijk, stel dat je vindt dat er meer woningen moeten komen, dan betekent dat in de stad meer hoogbouw of “inbreiding”.

Inbreiding is een gebouw ergens tussen zetten, is eigenlijk uitbreiding van het aantal woningen, maar dan tussen gebouwen. Meer woningen kan ook betekenen meer laagbouw zoals rijtjeshuizen of nieuwe buurten. Tot hier kunt u mij, neem ik aan, volgen. Maar dan komt de truc. Als je ruimte nodig hebt voor meer huizen, dan komt er dus minder ruimte voor groen of voor natuur of voor sportvelden. Logisch stemmen houdt dus in dat je, als je vóór woningbouw bent, je dus automatisch tégen natuurgebieden stemt. Je kunt de ruimte maar voor een ding gebruiken. Of woningen of natuur. Of je moet accepteren dat er huizenbouw komt in natuurgebieden. Dat kan natuurlijk ook. Zo werkt dat. Mensen die stemmen voor meer woningbouw en meer natuur, die stemmen wel, maar niet logisch. Stel, dat u het stadsbestuur te slap vindt, dat de samenwerkende coalitie te zwak is, dan kunt u op een niet-coalitiepartij (oppositie) stemmen. Maar het is niet logisch. Want als die oppositiepartij niet in het toekomstige stadsbestuur komt, dan heeft u niets. Uw stem is verloren gegaan en de coalitie die verkleind is door het ontbreken van uw stem, moet dus gehavend en nog slapper door.

Kortom, als u de zittende stadscoalitie te slap vindt moet u juist op die coalitie stemmen, dan worden ze sterker. Zo kan ik doorgaan: meer geld naar wegen? Prima, dus minder geld naar sociale projecten. Enzovoort, u kunt zelf genoeg voorbeelden bedenken. Gelukkig zijn er ook mensen die volkomen tevreden zijn met hoe het in onze gemeente toegaat. Die mensen zijn zo tevreden dat ze helemaal niet stemmen. De zwijgende meerderheid. En wie zwijgt stemt toe. Ook logisch, nietwaar?

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.