Vorige week een telefoontje van De Ster. Greet, het wordt een verkiezingskrant, misschien kan jij er iets over schrijven hoe jij bij de PvdA bent gekomen en waarom?  Er is nooit een reden geweest maar een gevoel. Voor mij is dat van heel lang geleden en ben je ermee geboren. Dat weet ik als ik de oude foto’s bekijk, zoals de groepsfoto van de familie Tobe, mijn moeders familie. Zij woonde in de Ketenstraat 28 en het gezin bestond uit vader, moeder en 7 kinderen. Er was nog een zus, maar die is overleden tijdens de Spaanse griepepidemie in 1914. Het gezin was katholiek, dus bidden voor het eten. Op de foto van 18 april 1940 was mijn moeder de enige die niet in het zwart gekleed was maar een bloemetjesjurk aan had en trouwde met mijn vader Kees Wijs. Die stemde later voor een beter loon op de CPN.

Hij en ik hebben samen voor het raam in de Ketenstraat een biljet opgehangen. Zo is toen het gevoel voor politiek bij mij begonnen. Mijn vader kwam op voor de arbeiders. Hij heeft door het harde werken in de haven en de oorlog niet veel meer kunnen doen. Hij is op 59-jarige leeftijd door het zware werk overleden en heb ik zijn werk, opkomen voor mensen, overgenomen, als lid van de PvdA.

De CPN  leek naar mijn idee veel op de PvdA, maar mijn vader beleefde dat anders. Ik werd lid van de deelgemeenteraad van Kralingen-Crooswijk. Daar kon je veel bereiken voor iedereen. Net zoals op de foto met mijn moeder, zit ik op deze foto uit 1992 in Pro Rege aan de Oudedijk ook op de voorgrond, met afwijkende kleding aan.

Waarom PvdA? Het zit in mijn genen en dat kan je niet leren. Belangrijk is, dat als je de politiek in gaat je eerlijk bent. Ik deed veel ervaring op. Denk goed na als je 22 november 2023 gaat stemmen.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.