Edward Gal, Hans Peter Minderhoud, Patrick van der Meer en Madeleine Witte-Vrees weten wat hen te doen staat.

door Han de Gruiter

Ze zag op 21 mei 1982 in Münster het levenslicht als Helen Heinze, trouwde in 2008 met de twee jaar oudere Sebastian Langehanenberg uit voormalig Oostduits Thüringen, won vorig jaar olympisch teamzilver met haar dertienjarige hengst Damon Hill, overgenomen van Ingrid Klimke, en glorieerde eind april in de finale van de Worldcup. Daarmee stootte ze onze landgenote Adelinde Cornelissen van de troon. Een bedenkelijke ontwikkeling, omdat de jury haar uitvoering ook al het hoogst had gewaardeerd tijdens Jumping Amsterdam en de Grote Prijs van Gothenburg. Belooft niet veel goeds voor de nabije toekomst van de Nederlandse equipe, te meer daar het hoogst onzeker is of we onze eigen vedette Anky van Grunsven nog ooit terug zien in de wedstrijdring.

Simpel
De Duitse Helen Langehanenberg is inderdaad hard op weg de nieuwe dressuurkoningin te worden en kenners hadden haar vorig jaar eigenlijk al aan de absolute top verwacht. Bij de WB-finale van 2012 was haar Kür alleen nog wat te simpel geweest, zo had de jury haar verteld, en dat had ons dametje goed in de oren geknoopt. Gothenburg werd dan ook geconfronteerd met nieuwe muziek en een andere choreografie, wat zijn uitwerking niet miste. Liefst 88,286% was de beloning. Eindelijk internationale erkenning voor de kleine oosterbuur, knikten de insiders. Edward Gal, Hans Peter Minderhoud, Patrick van der Meer en Madeleine Witte-Vrees weten dus wat hen te doen staat. (Adeline Cornelissen heeft afgezegd voor het CHIO. Haar paard Jerich Parzival herstelt van een operatie)

‘Bijles’ van Balkenhol
Helen, die eerst haar opleiding tot ‘Pferdewirtin’ (niet in woordenboek te vinden) met succes had afgerond, ging al jong in de leer bij Ingrid Klinke in Münster, telg uit een roemrijke dressuurfamilie, en was als zestienjarige tiener toe aan het trainingswerk voor de Grand Prix en Grand Prix Spécial. Daartoe kon ze beschikken over de zeven jaar jonge Princeton L, te delen met Ingrid. Na in 2004 drie maanden stage gelopen te hebben bij Klaus Balkenhol en in datzelfde jaar de nationale titel bij de Young Riders te hebben veroverd, won ze een jaar later met Damon Hill het WK voor jonge dressuurpaarden. Twee jaar daarna was ze met drie verschillende paarden onklopbaar bij de federale kampioenschappen, waarna in het winterseizoen de doorbraak naar de Grand Prix Spécial volgde.

Helen Langehanenberg met Damon Hill NRW

Helen Langehanenberg met Damon Hill NRW

Kroon
In 2008 was Helen derde in het WK voor jonge dressuurpaarden, wat haar een uitnodiging voor het ‘grote’ nationale team opleverde. Een reserveplaats voor de Olympische Spelen viel haar al meteen ten deel. Weer drie jaar later wist ze zich met Damon Hill te kwalificeren voor de Worldcupfinale in Leipzig (zevende plaats) en het EK (achtste), om het jaar daarop in Balve Duits kampioene in zowel de Grand Prix Spécial als de Grand Prix Freestyle te worden, beide met Damon Hill als compagnon. De zilveren olympische teamplak van Londen was het volgende gezamenlijke succes en de wereldbeker in Gothenburg de kroon op het jaar 2012. We gaan vast en zeker nog een hoop horen van die meid.