Daniel Kwartet

Het concertprogramma van Stichting Muzikc heeft dit jaar veel aandacht voor de muziek van Beethoven. Het is 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren, en daar wordt op elk podium voor klassieke muziek aandacht aan gegeven.

Beethoven is een belangrijke componist geweest. Hij was een tijdgenoot van Mozart en Haydn, maar hij koos voor een heel andere manier van componeren. Hij trok zich niets aan van de compositieregeltjes, waar Haydn groot mee geworden is. Beethoven ging zijn eigen weg en daardoor is hij voor ons ook zo aantrekkelijk. Individualisme wordt nu eenmaal in onze tijd zeer gewaardeerd.

Baanbrekend
Na de geweldige start op 4 januari j.l. met het Nieuwjaarsconcert, waarin 3 fantastiche composities van Beethoven werden uitgevoerd door het Gruppman Ensemble en de New Yorkse pianist Ilya Itin (zie: desteronline.nl/nieuwjaarsconcert-pro-rege-aangepast), gaat het programma op 8 februari a.s. verder met de strijkkwartetten van Beethoven. Het Daniel Kwartet speelt dan de strijkkwartetten nr. 3 en 2 en “die Grosze Fuge”. Tijdens zijn leven werd dit werk niet erg gewaardeerd. Men vond het te ingewikkeld. Men begreep er niets van: “het lijkt wel Chinees” zei een tijdgenoot. En een ander vergeleek die Grosze Fuge met de toren van Babel. De toehoorders blijven in verwarring achter. Het werk bestaat uit slechts één deel. Beethoven had het namelijk in eerste instantie bedoeld als deel van één van zijn strijkkwartetten. Pas in de 20e eeuw is er veel waardering gekomen voor dit baanbrekende werk van Beethoven.

4 Beethoven!
Beethoven is ook prominent in het concert van 6 maart a.s. Dan worden zijn cellosonates uitgevoerd door de bekende cellist Joachim Eijlander en de pianiste Anastasia Safonova. Speciale gast is het jonge talent Andrej van Brakel. De eerste helft van het Beethoven jaar wordt vervolgens afgesloten met de uitvoering van de strijkkwartetten nr. 6 en 14. En daarmee zijn alle 18 strijkkwartetten van de serie ‘4 Beethoven!’ door het Daniel Kwartet uitgevoerd.

Zigeunermuziek
Concert Simin Tander en Jörg Brinkmann wordt uitgesteld! Het concert van Simin Tander en Jörg Brinkmann, dat 21 februari in Pro Rege zou plaatsvinden moet wegens omstandigheden worden uitgesteld. Stichting Muzikc verwacht dat het concert eind november van dit jaar kan worden gehouden.

Simin Tander met de cellist Jörg Brinkmann

Bevrijdingsconcert
Op het bevrijdingsconcert van 16 mei kunt u o.a. het optreden van de violist Lozsef Lendvay meemaken. In Duitsland is hij heel beroemd als klassiek violist, maar ook als improvisator van zigeunermuziek. Verder werken mee het Bravura Ensemble en onze stadsorganist Geert Bierling.

North Sea Round Town
North Sea Round Town, samen met Midzomerfestival Kralingen, kent in Centrum Pro Rege twee hoogtepunten: het optreden van Eric Vloeimans en Egbert Derix op 3 juli en van Denise Jannah op zondag 5 juli, tijdens de jazzkerkdienst.

Het concertprogramma van Stichting Muzikc kent vele hoogtepunten. Mis ze niet! Alle optredens vinden plaatst in Pro Rege, Oudedijk 113, Rotterdam-Kralingen. Zie: www.muzikc.nl

(ingezonden mededeling Muzikc)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.