Op zaterdag 4 januari zou in Pro Rege aan de Oudedijk in Rotterdam-Kralingen door leden van het het Gruppman Ensemble: Igor Gruppman – viool, Vesna Stefanovic-Gruppman – viool/altviool en Katja Dirven-Didychenko – cello én de New Yorkse pianist Ilya Itin een Beethoven-programma uitgevoerd worden met o.a. de “Frühlingssonate” en het pianotrio “De Geest”. Genoemde stukken werden inderdaad gespeeld maar Vesna Stefanovic-Gruppman ontbrak, wegens een polsblessure. Organisatorvan het ‘Nieuwjaarsconcert’ namens Muzikc (www.muzikc.nl) Anne Gercama kreeg dat nieuws kort voor de aanvang van het concert. Hij stuurde onderstaand bericht na afloop van het concert de wereld in:

Vesna is de echtgenote van Igor. Zij is docent bij Codarts (viool en altviool). Zij heeft een blessure aan haar polsgewricht, die erg pijnlijk is. Zij mailde me vanmorgen. We hebben dus inderhaast het programma moeten aanpassen. Wat goed gelukt is, denk ik!

We genieten nog na van het schitterende concert van het Gruppman Ensemble en Ilya Itin. Het was erg triest dat Vesna Stefanovich-Gruppman last heeft gekregen van haar pols. We wensen haar voorspoedig herstel! Ilya heeft beloofd weer te komen, als hij weer een gaatje heeft. Hij vliegt vanavond terug naar New York. Komend uit Japan, was Rotterdam een mooie tussenstop. Hij was heel erg blij met het publiek en het concert. Door het uitvallen van Vesna moest het programma omgezet worden. Igor heeft een deel van haar partij overgenomen. De volgorde was: Vioolsonate nr. 1 in D groot, opus 12, Pianotrio in D groot, opus 70, nr. 1 ‘Ghost’, Vioolsonate nr. 5 in F groot, opus 24, ‘Frühlingssonate’ en als toegift het eerste deel van het pianotrio in D groot ‘Ghost’. (de geprogrammeerde vioolsonate nr. 7 in C klein verviel, door de afwezigheid van Vesna. Red.)

Iets over Ilya Itin:

Ilya Itin maakte al solist veel concertreizen door heel Europa. Azië, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Hij heeft met veel beroemde orkesten gespeeld, zoals het Cleveland Orchestra, de St.Petersburg Philharmonic, het Tokyo Symphony Orchestra, de Rochester Philharmonic, het Israel Camerata Jerusalem, het China National Symphony Orchestra, het Bilkent Symphony Orchestra van Ankara, het Symphony Orchestra of India, de Mexico City Philharmonic en de London Philharmonic. Itin heeft samengewerkt met prominente dirigenten over de hele wereld: Sir Simon Rattle, Neeme Järvi, Christoph von Dohnanyi, Yakov Kreizberg, Vassily Sinaisky, Valery Polyansky, and Mikhail Pletnev.
Regelmatig treedt hij op bij het Miami International Piano Festival en het Golandsky Institute’s International Piano Festival at Princeton University. Hij krijgt daarbij zeer lovende kritieken. Zijn recitals in de USA en Azië werden met groot enthousiasme ontvangen.

Iets over het pianotrio in D “Het Spook”

De beroemdste student van Beethoven, de componist Carl Czerny, schreef in 1842 dat het tweede deel van het Pianotrio in D, het largo assai, hem deed denken aan de geest van Hamlets vader. Hij zat er niet ver naast: aantekeningen bij Beethovens compositieboek geven de indruk dat Beethoven plannen had voor een opera op basis van Shakespeare’s Macbeth. De woorden “Macbeth” en “Ende” zijn te zien in schetsen voor het Largo. Het “Geest-thema” was kennelijk bedoeld voor de scene met de drie heksen. De bijnaam “De geest” (“The Ghost” of “Gespenster”) die Czerny bedacht, is sindsdien gebruikt. Beethoven hield de hoekdelen kort (ca. 6 minuten), zodat de nadruk op het middendeel bleef.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Hoe komen we aan zo’n beroemde pianist?

Ik ben bevriend met Igor Gruppman en Igor speelt in de VS vaak met Ilya (zie ook de youtube film hieronder)

Ilya vond het heerlijk spelen in Pro Rege en hij vond het publiek heel erg leuk.

Hij is niet de eerste pianist uit New York die in Pro Rege speelt. John Austria is een jazzpianist die al een paar keer bij ons heeft gespeeld (o.a. met Henk van Twillert). Hij vindt het zo leuk spelen bij ons, dat hij zijn moeder meeneemt. Die is ook al een paar keer meegeweest. Een heel leuke vrouw. Zo enthousiast!
(…)

4 Beethoven!

Een mooi begin van het Beethovenjaar in Rotterdam-Kralingen. Op de eerste foto leest Anne Gercama voor de aanvang van het concert het gedicht van Jules Deelder voor nadat die het geboortehuis van Beethoven had bezocht (desteronline.nl/stichting-muzikc-opent-op-4-januari-2020-het-beethovenjaar). Er komt nog meer Beethoven. Om te beginnen op zaterdag 8 februari. Dan speelt het Daniel Kwartet twee Strijkkwartetten van van de serie ‘4 Beethoven!’. Kijk op: www.muzikc.nl.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.