Kralinger Jan van Baardewijk (76) vierde afgelopen donderdag zijn 40-jarige ‘nierjubileum’. Zijn nier functioneert al 40 jaar lang. Een bijzondere aangelegenheid, aangezien een post-mortale donornier gemiddeld maar 10 jaar meegaat. Op 25 september 1974 ging om tien uur ‘s avonds de telefoon. Zijn vrouw, Hildegard, kan zich dat moment nog goed herinneren. “Dr. Lameijer belde ons op met het goede nieuws: ‘Er hangt een nier in de lucht’, zei ze”.
Militaire dienst
In 1958 ging Jan in dienst. In die tijd reed hij scooter: “Zo een met een groot scherm voorop, maar een helm werd toentertijd nog niet gedragen. Ik kreeg een zwaar ongeluk, door een botsing met een vrachtwagen, waardoor ik in het ziekenhuis belandde. Tien dagen was ik van de wereld. Door de onderzoeken die na het ongeluk werden gedaan, werd bij toeval ontdekt dat mijn nieren niet goed functioneerden”.
Dijkzigt
Een aantal jaren na de diagnose ging het steeds slechter met Jan. “Zijn huid begon zelfs helemaal geel te worden, hij moest snel geholpen worden anders zou hij het niet redden”, vertelt Hildegard. In 1971 kon Jan gelukkig dialyseren in Dijkzigt. Zijn nierfunctie was toen al onder de 5%. “Een lot uit de loterij, want dialysecentra waren vrij schaars in die tijd”. Tijdens de dialyseperiode startte Jan samen met een vriend een bedrijf in chemicaliën. Maar de dialyse was zwaar en hierdoor kon hij toch minder energie in het bedrijf steken, dan dat hij zou willen. Drie jaar heeft Jan gedialyseerd, en toen kwam dat verlossende telefoontje van dr. Lameijer.
Donornier
In Dijkzigt was er geen plek voor de transplantatie, er waren destijds drie steriele tenten en die waren vol. Gelukkig kon Jan wel in Leiden getransplanteerd worden. Midden in de nacht gingen Jan en Hildegard naar het ziekenhuis voor de transplantatie. “Toen Jan eindelijk naar huis mocht was er een groots welkom georganiseerd. We woonden in de Alexanderpolder, de hele buurt leefde met ons mee. Toen we thuis kwamen had iedereen de vlag uitgehangen”! “Het enige dat we weten over de donor is dat het een man was van mijn leeftijd, die was omgekomen bij een auto-ongeluk”, vertelt Jan.
Leven
Door de donornier heeft Jan zijn bedrijf 25 jaar lang succesvol kunnen voortzetten, kunnen reizen en kunnen genieten van zijn gezin. In 1998 konden ze het bedrijf verkopen en is Jan samen met zijn vrouw gaan reizen naar Taiwan, Singapore, noem maar op. “Ik ging niet naar Afrika, want ik was vatbaar voor ziektes. Ik kon niet ingeënt worden voor bepaalde ziektes, door de afweeronderdrukkende medicijnen”. Jan is altijd heel zuinig geweest op zijn nieuwe nier, hij neemt trouw zijn medicijnen en leeft gezond. Na 25 jaar zonder klachten, kwamen toch wat andere gezondheidsproblemen aan het licht. Dat was wel even schrikken. Inmiddels is alles goed behandeld en de nier is het wonder boven wonder altijd blijven doen!
(tekst en foto afkomstig van Dorthe Slaats, MSc., onderzoeker en communicatiedeskundige Inwendige Geneeskunde, Sector nefrologie en transplantatie, Erasmus MC)
recent commentaar