Met een paar goede vrienden heb ik de afspraak dat ze je kunnen verplichten om een bepaald boek te lezen. En twee of drie keer per jaar gebeurt dat ook. Dan komt één van die vrienden aan met een boek en roept enthousiast: ,,Dit moet je lezen!” Als het een boek blijkt te zijn dat mij totaal niet interesseert, dan lees ik het toch, maar geef daarna ook ongezouten kritiek, zodat hij de volgende keer mij niet weer opzadelt met zo’n soort boek. Maar door deze afspraak ben ik die vrienden natuurlijk wel beter leren kennen, want door hun favoriete boeken te lezen, begrijp ik beter wat er in hun hoofd omgaat. Bovendien heb ik door deze afspraak al menig juweel gelezen dat anders aan mij voorbij zou zijn gegaan.

En nu heb ik weer zo’n juweel in handen. ,,Dit moet je lezen”, werd er gezegd. De titel is: ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en ver – dween’. Ik dacht eerst dat het een zielig boek zou zijn, daar houd ik niet zo van. Maar vanaf bladzijde één wist ik dat ik dit in één ruk zou uitlezen. Wat een schitterend boek. Allan woont in een bejaardentehuis en zijn 100ste verjaardag zal groots gevierd worden, maar net voordat het feest begint besluit hij weg te gaan en klimt uit het raam. Dan begint er een reis die over de hele wereld gaat, tegelijkertijd met een terugblik op zijn leven. Het is met met ontzettend veel humor en fantasie geschreven. Een commentaar op de achterkant van het boek luidt: ‘Zwartkomische Zweedse roman laat zich lezen als een roadtrip met Forrest Gump achter het stuur’. Mijn commentaar: het leest als de Donald Duck, altijd positief, daar ben ik ook een grote fan van.

Jacques Beket