De gemeente Rotterdam zet maandagmiddag meerdere kades af in de stad vanwege verwacht hoog water. Rijkswaterstaat verwacht rond 16:00 uur een waterstand van 2,50 meter boven NAP.

Het gaat om de lager gelegen kades van het Noordereiland en de kade vanaf het Bolwerk bij de Willemsbrug tot aan de Plantagelaan. De gemeente vraagt mensen hun auto’s langs deze kades weg te halen. De politie sleept waar nodig auto’s weg.

De gemeente adviseert inwoners om de berichtgeving over het hoogwater in de gaten te houden en waar nodig voorzorgsmaatregelen te nemen. Daar zijn ze zelf verantwoordelijk voor, zegt de gemeente.

“Denk aan het waterdicht maken van het huis door het plaatsen van zandzakken of schotten voor deuren, belangrijke eigendommen naar een hogere verdieping verplaatsen, de auto verplaatsen naar een hoger gelegen terrein en het afsluiten van de elektriciteit als dat nodig is.”

Regio
Ook in andere delen van regio zijn maatregelen genomen tegen hoogwater. Zo ging de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel in de nacht van zondag op maandag dicht en sloot de gemeente Vlaardingen verschillende kades vanwege het hoogwater.

In Zwijndrecht zijn maandagochtend zogeheten boxbarriers geplaatst om het water tegen te houden. Dit gebeurde vijf jaar geleden voor het laatst.

De Noordwaard, het natuurgebied tussen de Nieuwe Merwede en de Biesbosch, is maandag voor het eerst gebruikt waar het voor bedoeld is: overtollig water opvangen. “Dordrecht en Gorinchem houden het hierdoor droog”, aldus Rijkswaterstaat.

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.