Slechts een paar minuten lopen vanaf de Oude Haven ligt het Huis Der Zotheid; een literaire broedplaats gerund door Erik van Loon en Wilma Kun. Het is echter niet alleen boeken wat de klok slaat. In het Huis Der Zotheid kan je ook genieten van een heerlijk kopje NY Coffee, je te goed doen aan een stuk taart van Wilma’s Cake of een kijkje nemen in de gallerij. En dat is nog maar een kleine greep uit wat het Huis Der Zotheid aan het Haringvliet 401 te bieden heeft.

Ontmoetingsplaats voor iedereen
Het Huis Der Zotheid opende zijn deuren op 27 maart 2016. Erik en Wilma, beiden kunstenaars, bezochten een gallerij niet ver van waar het Huis Der Zotheid is gevestigd. Een deel van de gallerij was leeg en het plan om zelf iets te beginnen borrelde op. Na wat geharrewar konden Erik en Wilma een plekje op het Haringvliet bemachtigen. ‘Wij zijn kunstenaars en wilden graag een gallerie, maar het is financieel gezien niet rendabel je enkel op kunst te richten.’ Zo ontstond het idee om ook boeken een prominente plaats in te laten nemen in de gallerij.

Jeugdfilmfestival
En daar bleef het niet bij. Inmiddels worden er creatieve workshops gegeven, vindt er jaarlijks het Rotterdamse Dictee plaats, kan men eens in de zoveel tijd aanschuiven voor een diner, vindt er van 1 tot 5 juni alweer voor de derde keer een Internationaal Jeugd Film Festival Rotterdam plaats en is er elke laatste zondag van de maand een muzikaal optreden. Bekijk het complete aanbod op www.huisderzotheid.nl.

Bombardement op Rotterdam
Erik en Wilma zijn heel betrokken bij de stad Rotterdam, ondanks dat geen van beiden er oorspronkelijk vandaan komt. Erik groeide op in Bergen op Zoom, maar ging in Rotterdam studeren en kocht er uiteindelijk een huis. Wilma is geboren in Brazilië en heeft daarna tweeëntwintig jaar in Italië gewoond. Ze kwam naar Nederland, werd verliefd op Rotterdam en woont en werkt er nu al zo’n zes jaar met plezier. Rotterdam zit in het hart van Erik en Wilma. De stad intrigeert hen. Niet alleen het Rotterdam van nu, maar ook het Rotterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Erik van Loon en Wilma Kun

Het hart van Rotterdam werd op 14 mei 1940 rond 13.30 door de Duitsers gebombardeerd en daarbij vrijwel volledig vernietigd. Sinds 2015 organiseert het Huis Der Zotheid jaarlijks een herdenking om de herinnering aan dit bombardement levend te houden. Deze herdenking werd in het leven geroepen als tegenreactie op de Brandgrensrun in 2015, waarbij duizenden mensen ter nagedachtenis aan dit bombardement langs de brandgrens renden. ‘Ik vind een funrun geen gepaste herdenking voor de vele honderden doden die op 14 mei 1940 vielen’, aldus Erik. Net als voorgaande jaren werden er dit jaar weer vele mensen samengebracht om op vele plekken langs de brandgrens hetzelfde gedicht voor te dragen. ‘Het aantal voordragers stijgt elke herdenking. Wat zou het mooi zijn als we over twee jaar – als het bombardement op Rotterdam tachtig jaar geleden is – de hele brandgrens van zo’n twaalf kilometer kunnen vullen met mensen en we dan samen, hand in hand, een gedicht voordragen.’

De klok
Dit jaar werd het gedicht ‘De tiende mei 1940’ voorgedragen. De volgende passage uit het gedicht houdt Erik bezig. Toen zij, die zich ‘de beste burgers’ noemden. ‘Door God met heerlijkheid bekleed’. Hun klok van bloed en schande schonken aan hem, die Rotterdam mishand’len deed. Erik kan er met zijn hoofd niet bij dat direct na de capitulatie Nederlandse nazi’s waren vervuld met een gevoel van triomf en daarom een grote bronzen klok schonken aan aan de Duitse luchtmacht. Dezelfde luchtmacht die een maand eerder Rotterdam in de as had gelegd. Een klok waar zeer waarschijnlijk kogels van gemaakt werden om vervolgens weer onschuldige mensen te doden. Ook de klok zelf roept de nodige vragen op bij Erik. ‘Ik zou graag meer over de klok te weten komen. Uit welke kerk was de klok bijvoorbeeld afkomstig? Misschien weten de lezers van De Ster meer?’ Mail naar info@huisderzotheid.nl.

Huis Der Zotheid, ‘House of Craziness’, Haringvliet 401 NL, 3011 ZP Rotterdam, tel. 010-7514980, www.huisderzotheid.nl

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.