De vorige week was heftig. Een slecht begin van het nieuwe jaar. Ramboachtige taferelen, maar dan in het echt. Een gevolg van opgekropte woede en een aanleiding vanuit het Midden-Oosten. Zal hiervan een slagschaduw over de rest van het jaar vallen? We zullen het meemaken. Ik zal u nog wat vertellen. Terug naar onze eigen stad. Onlangs was ik in een groot warenhuis en daar werden drones gedemonstreerd. Die drones waren een soort kleine, vliegende schotels, met een diameter van ongeveer 30 centimeter, met eronder een cameraatje en door middel van een afstandsbediening bestuurd. Op de afstandsbediening was een klein schermpje waar je op kon zien wat de camera opnam. Ik stond enige tijd naast de man die de drone demonstreerde en keek geïnteresseerd naar de camerabeelden. Je zag van alles. Hoofden van mensen, tassen, bovenkanten van winkelschappen etc. Maar ik zag ook tassen die open waren, waar je de mobiele telefoon en portemonnee zo zag liggen.

De demonstrerende winkelbediende draaide de drone snel weg, omdat hij zag dat ik meekeek. De mensen die we bespiedden hadden niets in de gaten. Er was veel herrie in het warenhuis en niemand keek naar boven. Maar het leed was al geschied. Een nieuwe ontwikkeling had zojuist voor mijn ogen vorm gekregen. Het inzetten van drones door zakkenrollers of door inbrekers. Je vliegt wat rondjes door de achtertuinen en je ziet welke ramen er achter openstaan. Of dat er een nieuwe motorfiets in een door een sullig tuinhekje afgesloten achteringang staat. Google Maps, maar dan voor dieven. Natuurlijk was ik het nieuwe jaar liever met een komische anekdote begonnen, maar mijn hoofd staat er niet naar. Ook niet om bang te worden, maar wel om u aan te raden ook na te denken over het een en ander. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Toch ben ik optimistisch en wil ik mijn eerste pluim uitreiken. Aan Aboutaleb voor wat hij vorige week donderdag zei en bedoelde. Petje af.

Eduard Schuringa