Voorin december lijkt de Nederlandse samenleving al in de ban van het christelijk geloof. Het kerstfeest komt naderbij en op velerlei wijzen wordt dat gevierd. Met gezellig samenzijn, eten en drinken en vrolijkheid, met de overdracht van kennis van de christelijke religie tot religieuze bijeenkomsten met kerstverhaal en (koor)muziek. Het lijkt niet uit te maken of men gelovig is of niet of dat men zelfs een geheel ander geloof aanhangt. De middenstand viert de naderende kerst op zijn geheel eigen uitbundige wijze, met profane kerstmuziek en schakelt daarbij vaak de kerstman in.

Beelden voor de Bavokring
Vrijdag 8 december, stipt om 08.30 uur, betrad mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam, KBS de Bavokring (www.debavokring.nl). Dat voor de officiële overhandiging van beelden voor de kerststal in de katholieke basisschool in Kralingen. Alle leerlingen en heel veel ouders hadden zich verzameld in de gymzaal waar de beelden stonden opgesteld. De spiksplinternieuwe beelden, van kusthars, zijn vervaardigd door de monialen (kloosterzusters) van Bethlehem, Soeurs de Betléem, in Frankrijk (artisanats.bethleem.org). De bisschop vertelde het een en ander over de beelden en daarna werden die door kinderen naar de kerststal in de hal van de school gebracht.

Bekijk hier meer foto’s

De bisschop ging vervolgens mee met juf Michelle Suykerbuyk en de kinderen van haar 8ste groep naar hun klaslokaal, om vragen te beantwoorden, zoals: wat is een bisschop? Het antwoord: bisschop komt van het Griekse ‘episcopos’, dat ‘toezicht’ betekent. Nog een vraag: hoe word je bisschop? Het antwoord: daarvoor word je gevraagd.  Hoe je ertoe komt om priester te willen worden? Reeds als 7-jarige jongen werd mgr. Van den Hende gefascineerd door de diensten in de katholieke kerk. Hij is niet de enige katholieke hoogwaardigheidsbekleder die misdienaar was.

Waar blijven de nieuwe bewoners?
In de locatie van DOCK (plaatselijk maatschappelijk werk en jongerenwerk – dock.nl/buurten/rotterdam/kralingen-crooswijk) hoek Ommoordsestraat / Berkelplein in (de wijk) Jaffa, was het op zaterdag 16 december al kerstfeest, voor de hele buurt en in het bijzonder voor de kinderen. Warme chocolademelk, oliebollen en ook exotische hapjes bereid door buurtbewoonster Aisa Zahoer.   De ‘herstructurering’ van de wijk Jaffa is bijna gereed. Veel nieuwe bewoners hebben zich daar inmiddels gevestigd. De organisatoren van het kerstfeest betreurden het dat zo weinig van de nieuwe bewoners waren komen opdagen, ondanks dat er geflyerd was in de buurt. De volgende keer beter?

Bekijk hier meer foto’s

Christmas in Kralingen
De studenten van BeSt, Stichting Betrokken Student, hadden traditiegetrouw ‘Christmas in Kralingen’ georganiseerd op woensdagmiddag 20 december. Het kinderfeest speelde zich weer af op het grasveld gelegen tussen de Willem Ruyslaan en de Rubensstraat, schuin tegenover het sociëteitsgebouw van het RSC/RVSV (‘ Het Rotterdamsch Studenten Corps / Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging’. De twee studentenverenigingen fuseerden dit jaar. Zie: rsc-rvsv.nl). BeSt is een initiatief van het RSC/RVSV (zie: stichtingbest.nl).

Bekijk hier meer foto’s

Zingen en koekjes
De kinderen van groep 8 (hoogste klas) en het voltallige koor van de Arentschool, basisschool in Kralingen-West (www.arentschool.nl), gingen donderdag 21 december op bezoek bij de bewoners van zorgcentrum Hoppesteyn aan de Boezemsingel in Crooswijk. Om wat te doen? ‘Zingen en koekjes’, was het antwoord. Juf Irene van groep 8, gymjuf Manouk en muziekjuf Kim begeleidden de kinderen met vaste hand.  Met de lift gingen de 8ste groepers allereerst omhoog om de bewoners van Hoppesteyn blij te maken met door hen zelf gebakken koekjes. Inmiddels was het koor begonnen met het zingen van o.m. kerstliedjes in de recreatiezaal, ‘Brasserie’, op de begane grond. Dat onder leiding van juf Kim aan de piano (de kinderen van de Arentschool krijgen elke week muziekles). Vervolgens werd het koor alsmaar groter, doordat de kinderen die in groepjes naar boven waren geweest, terugkeerden.

Bekijk hier meer foto’s

Kerstlichtjes en kerststal St. Laurentius
Vrijdagavond 22 december ‘Kerstlichtjesavond’ van R.K. Begraafplaats-Crematorium St. Laurentius in Crooswijk (www.begraafplaatslaurentius.nl). De paden van de begraafplaats werden gemarkeerd door zo’n 1.500 waxinelichtjes. Voor de bezoekers waren er smakelijke hapjes en drankjes, koorzang én de kerststal. De dieren waren afkomstig van ‘Bert’s Animal Verhuur’ (animalverhuur.nl) te Appeltern, Land van Maas en Waal. De (eigenzinnige) kameel heet Soraya en die vond het niet oké als andere dieren in de buurt van haar voederbak kwamen. De meegekomen dierenverzorgers Lara en Wout namen plaats in de stal, bij de kribbe, als Maria en Jozef.

Bekijk hier meer foto’s

Wees niet bang!
De bisschop van Rotterdam, mgr. Van den Hende ging voor in de gebedsdienst in de Kapel Heilige Maria der Engelen. Hij haalde de het ‘weest niet bevreesd’ van de engelen uit het kerstverhaal  aan dat de herders te horen krijgen. ‘Wees niet bang’ komt volgens hem vele keren voor in de bijbel. Mgr. Van den Hende werd vergezeld door pastoor Chris Bergs van de Eendrachtskapel in Rotterdam. Het koor JOKO uit Krimpen aan den IJsel zong prachtig. Sterfotograaf Winish Chedi maakte de foto’s van beide geestelijken tijdens de gebedsdienst.

Miss Mabel Walking X-Mas Table
Miss Mabel Walking X-Mas Table maakte haar opwachting in Winkelcentrum Prinsenland (www.winkelcentrumprinsenland.nl) in Prins Alexander op zaterdag 23 december. Op haar tafel veel zoetigheden waarnaar niet alleen kinderen hun handen begerig uitstrekten maar ook volwassenen, daartoe vriendelijk uitgenodigd door Miss Mabel. Zij zal op zaterdag 30 december terugkeren naar Winkelcentrum Prinsenland, als Winterkoningin en als Walking Table. ’s Middags van 12.00 tot 16.00 uur.

Bekijk hier meer foto’s

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.