Valt het u ook op, dat er de laatste jaren feestdagen bijkomen, verdwijnen of betekenisloos worden? Neem nu Pinksteren en Hemelvaart. Ik wordt er moe van om aan mijn vrienden uit te leggen dat dat speciale vrije dagen zijn die we hebben geërfd uit de tijd dat er nog veel christenen woonden in NL. Net als Pasen en Goede Vrijdag. En dat Witte Donderdag niets te maken heeft met Black Friday. Kortom, het is tijd om in 2024 eens goed te kijken naar nieuwe feestdagen die meer passen bij nu en bij ons. Dagen waarbij mensen iets samen doen, liefst op straat, zoals op Koningsdag of Bevrijdingsdag. Want wat is een feestdag? Feest met bekenden en onbekenden. In kleine kring (familie) en in grote kring (in de wijk).

Laat ik eens beginnen. Dag van de arbeid 1 mei, om de vergrijzende massa eraan te herinneren dat werk nog steeds loont en op 5 mei Dag van de Vrijheid om te doen wat je wilt. Jaarlijks. Dan 31 maart, herdenking van het bombardement op Bospolder-Tussendijken, daarna Koningsdag op 27 april en op 14 mei de Grote herdenking van het bombardement op onze stad. Onder het motto: de stad is plat maar wij staan fier overeind. Dan de eerste zaterdag van juli (6 juli 2024) wordt de Kralingse Bosdag en de eerste zondag (7 juli 2024) de Kralingse Plasdag. Zaterdag gezond wandelen door het Bos en zondag bbq’en aan de Plas met kano races. Het zgn. Tropicano.

We kunnen natuurlijk best enkele christelijke feestdagen houden, maar wel aanvullen met andere religies. Het islamitisch suikerfeest na de Ramadan op 17 september en het joods Nieuwjaar op 3 en 4 oktober. Daarna natuurlijk Black Friday op 29 november 2024, voor een goedkope Sinterkerst. En we sluiten af met de authentieke Nederlandse Erfgoedknaller: carbidschieten met door voetbalhelden gesigneerde ballen. Van de noordoever van de Maas naar de overkant en terug. Om 12 uur ’s nachts. Dan hebben de huisdieren van onze stad er ook geen last van. Om daarna naar het met AI gemaakte vuurwerk op de Willemsbrug te gaan kijken.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.