Pameijer viert 95-jarig jubileum met bijzondere opdracht

Rotterdam, 11 mei 2022 – Op het hoofdkantoor van Pameijer aan de Crooswijksesingel in Rotterdam zijn vandaag twee bijzondere kunstwerken gemonteerd. De twee panelen aan de voorzijde van het pand tonen de werken van Edward en Brenda. Zij zijn als kunstenaars verbonden aan Herenplaats, onderdeel van Pameijer, waar mensen met beeldend talent en een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond een aangepaste kunstvakopleiding wordt geboden.

De samenwerking kwam tot stand tijdens het 95-jarige jubileum van Pameijer, waarbij zij vieren dat ze zich al 95 jaar inzetten voor kwetsbare mensen. En dat vieren doen zij samen: met cliënten, collega’s, buurtbewoners en de mensen met wie ze samenwerken. Op deze manier laat Pameijer zien wat zij voor de mensen in de stad betekent.

De opdracht
Eind vorig jaar vroeg Pameijer aan Brenda en Edward of zij een kunstwerk wilden maken ter ere van het 95-jarige jubileum van Pameijer. De opdracht was: twee grote kunstwerken die aan de gevel van het hoofdkantoor van Pameijer komen te hangen. Edward: ‘Meer instructies kregen we niet. We waren helemaal vrij om te bepalen wat we gingen schilderen.’ Brenda herinnert zich nog dat er wel bij verteld werd dat het leuk zou zijn om iets af te beelden over wat Pameijer doet. ‘Ik moest meteen aan theater en muziek denken. Ik vind Pameijer namelijk creatief op allemaal verschillende manieren. Vandaar de spotlights en muzieknoten die je in mijn kunstwerk terugziet.’

De meeste mensen zijn andere mensen
Brenda en Edward maken hun kunstwerk op een houten plaat die in een boogvorm is gezaagd. Zo’n twee meter breed en anderhalve meter hoog. Edward liet zich voor zijn kunstwerk inspireren door de zin: De meeste mensen zijn andere mensen. Een spreuk die ook op de gevel van het hoofdkantoor van Pameijer te lezen is. ‘Ik besloot om allemaal portretten te maken van verschillende mensen. Door omstandigheden kan je het gevoel hebben buitengesloten te worden. Of dat nou iets psychisch is, je geloof, huidskleur of seksuele geaardheid. Iedereen is anders, maar we hebben als mens vooral veel dingen gemeenschappelijk. Daarom heb ik op mijn kunstwerk allemaal unieke individuen met elkaar verbonden. En omdat mensen in het dagelijkse leven nog wel eens een masker opzetten, hebben de portretten op mijn kunstwerk dat ook. Het werk doet een beetje denken aan Picasso.

Bezichtigen
De kunstwerken zijn vanaf vandaag te bezichtigen aan de gevel van het hoofdkantoor van Pameijer in Rotterdam. Het adres is Crooswijkesingel 66. Op de kunstwerken is een QR-code bevestigd met een link naar het achtergrondverhaal van de kunstwerken en de kunstenaars.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.