Agenten in burger van een politieteam dat zich bezighoudt met de bestrijding van lokale drugsoverlast, waren november vorig jaar in de Rusthoflaan in Crooswijk voor een drugspand getuige van een deal. Bewoner Khalid Ch. (24) stapte in een achter de gecamoufleerde politiewagen geparkeerde auto en nam daar een pakketje in ontvangst. Kort daarna gooide hij waarschijnlijk een opgerold stapeltje bankbiljetten uit het bovenraam van het drugspand dat op straat werd opgevangen door de chauffeur. Binnen troffen de agenten – behalve de verslaafde bewoner – weegschalen aan, gripzakjes en bijna een ons coke en de handelshoeveelheid van 27 gram heroïne. In een keukenkastje lag een assortiment van kogelpatronen.

,,Dit is het bewijs dat de harddrugshandel – behalve met ernstige bedreigingen voor de volksgezondheid – gepaard gaat met zware criminaliteit’’, stelde de aanklager onlangs vast in de rechtszaal.

,,Ik ben blij dat ik ben gepakt en nu aan mijn verslaving kan gaan werken. In ruil voor drugs heb ik de spullen bewaard voor iemand, waarvan ik vanuit veiligheidsoverwegingen de naam niet wil noemen. Lang kocht ik de drugs van mijn uitkering, maar op een gegeven moment ging dat niet meer’’, aldus de eerder voor diefstal met geweld veroordeelde verdachte, die niet alleen lijdt aan een verslaving maar ook aan een ernstige vorm van suikerziekte. Het contact met zijn familie heeft de Crooswijker uit schaamte verbroken.

De burgemeester heeft het drugspand voorlopig dicht laten maken. Een kort geding van de bewoner, die in een afkickcentrum is opgenomen, om het weer open te krijgen liep op niets uit. ,,Dat huis ben ik kwijt en de rest ook. Maar ik ga alles weer opbouwen’’, aldus de verdachte, die voor drugsbezit is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden, die de Crooswijker niet hoeft uit te zitten als hij afkickt en twee jaar lang geen drugs en alcohol gebruikt.

(van onze rechtbankverslaggever)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)