Reportage van Sterfotograaf Winish Chedi

Aan de officiële opening van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk  gingen twee evenementen vooraf. Op woensdag 4 oktober opende Kralingse kunstenaar en alleskunner Jan de Grauw de fototentoonstelling in de pop-upstore van Bewonersvereniging Lusthofkwartier in de Lusthofstraat. Deelnemende (plaatselijke) fotografen: Einar Been, Marita Beukers, Michiel Boelaarts, Winish Chedi, Debora Fernald, Lida Houkes, Marcel Koeleman, Katinka Tromp en Bea Wolf. Divers en verrassend.

Peter Martens
Op donderdag 5 oktober  werd de tentoonstelling van werk van Peter Martens geopend, in de kantoorruimte van Alliantie Middelpunt / Boulevard Kralingen aan de Weteringstraat 328 in Kralingen, door Rotterdamse fotograaf en filmer Carel van Hees. Lees diens prachtverhaal over zijn tijd met Peter Martens (link onderaan). Martens woonde ooit aan de Boezemweg randje Crooswijk, en genoot wereldwijd aanzien wegens zijn sociaal betrokken fotografie, dichtbij in Rotterdam en ver weg in de USA. ‘Het kan niet hard genoeg zijn’. Dat zei hij over zijn werk. De foto’s van Martens zijn eigenlijk verhalen die tot on middellijk ‘verder lezen’ uitnodigen door de trefzekere vorm. Gewoon een heel goede fotograaf. Werk van hem is te zien in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam. Peter Martens overleed in 1992.

Winish Chedi
Sterfotograaf Winish Chedi bedacht de tentoonstelling en kreeg vervolgens steun van Kralingse kunstenaars / fotografen  Einar Been en Marita Beukers. Zo werden de beide dochters, Lotje en Anna opgeduikeld. Bij Lotje in Breda troffen ze veel foto’s van haar vader aan die vervolgens mee naar Rotterdam werden genomen.  De weduwe van Martens, Janny was bij de opening aanwezig en de kinderen van Peters dochter Lotje, Boris, Igor en Cato waren ook van de partij.

Francine Houben
Op vrijdag 6 oktober opende bekende architect en Kralingen woonachtig, Francine Houben van architectenbureau Mecanoo de Kunstroute officieel, traditiegetrouw in de grote zaal van Galerie Kralingen aan de Gashouderstraat in Kralingen. Zij prees de Kunstroute als een ‘verbinding van het informele met het formele’. Daarmee zal zij hebben bedoeld dat de kunstroute laagdrempelig is en voor eenieder toegankelijk.  Voorts gaf zij een zeer interessant inkijkje in het wordingsproces van de door haar ontworpen Kapel Heilige Maria der Engelen (2001) op de R.K. Begraafplaats-Crematorium St.Laurentius in Crooswijk. Zij kreeg de opdracht terwijl ze op het punt stond te vertrekken naar Venetië, voor een vakantiereisje. In Venetië kwam de inspiratie voor de Mariakapel in overvloed.‘Mijn mooiste werk’. Francine Houben begroef haar vader op de R.K. begraafplaats.

De (zeer goed geslaagde) fotoreportage van Winish Chedi laat achtereenvolgens de drie evenementen zien.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.