Het pand op de Oudedijk waar Van U. zijn zus doodde. Archieffoto: © De Ster

De rechter in Rotterdam heeft de tbs-behandeling van Bart van U. met twee jaar verlengd. Van U. stak in 2014 oud-minister Els Borst dood. Een jaar later bracht de Rotterdammer zijn zus Loïs om het leven.

Bart van U. kreeg in hoger beroep acht jaar cel en tbs. Inmiddels heeft hij de celstraf uitgezeten en twee jaar tbs achter de rug. Wettelijk moet de rechter elke twee jaar kijken of verlenging nodig is.

In het geval van Van U. hoefde de rechter daar niet lang over na te denken. Zijn behandelaars zeggen dat de Rotterdammer nog altijd een stoornis heeft en dat de kans op herhaling zonder verdere therapie groot is.

Bart van U. is onder meer chronisch-psychotisch. Dat zal hij heel zijn leven houden, net als zijn autisme. Het is niet te genezen, wel kan hij door intensieve behandeling ermee leren omgaan zodat er geen gevaren meer ontstaan.

Keurig in het pak
Van U. verscheen woensdag keurig in het pak in de rechtszaal in Rotterdam, gadegeslagen door zijn familie. In vergelijking met de zittingen voor de dubbele doodslag zag hij er niet alleen verzorgder uit, hij gaf ook redelijk heldere antwoorden. Bij de zittingen in 2016 en 2017 maakte hij een sterk verwarde indruk en was er vaak geen touw vast te knopen aan zijn verhaal. Van U. zag het doodsteken van Els Borst destijds als een goddelijke opdracht, omdat hij haar verantwoordelijk hield voor het euthanasiebeleid.

Hij krijgt onder meer EMDR-therapie waarbij hij trauma’s moet herbeleven, zoals het plegen van de delicten. Zijn behandelaar: “Hij is erg streng voor zichzelf, worstelt ook met zichzelf. Dat compliceert de behandeling en de vraag is hoever we daarmee gaan komen.”

Niet in te schatten is hoe lang de tbs uiteindelijk gaat duren, ook niet wanneer hij voor het eerst op begeleid verlof kan. “Het gaat heel voorzichtig, stapje voor stapje moet het worden opgebouwd”, leest de rechter voor uit het rapport van de Van Mesdag-kliniek.

Complimenten
“U houdt niet van complimenten, hè?”, vraagt de rechter. “Nee”, zegt Bart van U. “ “Ik moet u toch een compliment geven want iedereen is positief gestemd over u en u neemt trouw steeds uw medicijnen in.”

De rechter vermeldt ook dat er een goed contact is met zijn familie, die bij hem op bezoek komt in de kliniek. Dat wordt na afloop genuanceerd door enkele familieleden: slechts een deel van hen steunt hem door op bezoek te gaan.

De rechter drukt Bart van U. op het hart dat het ‘ongelooflijk belangrijk is’ dat hij doorgaat op de ingeslagen weg. “Het is zwaar voor u, alle kwetsbaarheden worden zichtbaar. Maar u moet het volhouden als u op termijn weer als mens in de samenleving wil functioneren.”

Over twee jaar zal de rechter opnieuw kijken of de tbs moet worden verlengd.

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.