In het huis van haar dochter Diana in de Wollefoppenstraat in Rotterdam-Kralingen werd Elizabeth Dumee woensdagmiddag 26 april feestelijk ontvangen, na de ‘lintjesregen’ in de burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis, in de ochtend.

Kralingse Elizabeth Dumee doet al meer dan 50 jaar vrijwilligerswerk en dus vonden familieleden, vrienden en kennissen het tijd worden dat ze daarvoor koninklijke erkenning zou krijgen. Woensdag 26 april 2017 speldde burgemeester Ahmed Aboutaleb haar de versierselen op behorende bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau. Elizabeth was die ochtend compleet verrast. Zij meende naar de trouwerij van twee goede kennissen, Anita Canton en Jeroen Corbeau te gaan en verbaasde zich aanvankelijk zeer over de propvolle burgerzaal. Ze had niet gerekend op de koninklijke onderscheiding maar is toch wel trots en dat is niet voor niets:

Elizabeth Dumee met Anita Canton en Jeroen Corbeau, haar goede vrienden niet (nog?) niet gingen trouwen.

Al in 1966 begon Elizabeth met de Moederclub in (het oude) Buurthuis De Kraal. Voor de volkstuinvereniging ATV Terbregge was ze tot 2000 een onmisbare kracht. Sinds 2000 is ze bezig voor Schoon, Heel & Veilig, te weten in de Weteringflat in de Weteringstraat in Kralingen, waar ze woont. Vanaf 2009 is ze actief voor de Bewonersgroep Kralingen-West. Tezamen met andere vrijwilligers fleurde ze de wijk op en bewerkstelligde zo dat de bewoners zich prettiger veiliger voelden in hun buurt. Van 2006 tot 2012 nam ze deel aan het deelgemeentelijk overleg, waarbij ook de politie was betrokken. Dat ging o.m. over de veiligheid in haar buurt. In 2013 startte ze, onder meer met haar dochter Diana, het nieuwe Buurthuis De Kraal aan de Vlietlaan. Die locatie moest helaas worden verlaten. De activiteiten vinden nu plaats bij Elizabeth thuis. Vanaf 2009 is ze actief voor OpzoomerMee, voor de bewoners van de Weteringstraat, en ze las ook voor aan de kinderen van haar straat. Een imposante lijst.

Elizabeth Dumee was eerst compleet verrast maar later trots op haar koninklijke onderscheiding.

‘Oud-Hollands’
In de herinnering van De Ster zijn vooral blijven hangen de ‘Oud-Hollandse’ feestjes, georganiseerd door de Bewonersgroep Kralingen-West, tegen Pasen en de Kerst, in een tent op de Vlietlaan, waar groot en klein welkom waren. Het zou mooi zijn als dat terugkomt. Maar of dat ook kan op de nieuw ingerichte Vlietlaan?

Eliabeth Dumee is een zus van Wim Dumee. Die schreef onlangs een boek over zijn oorlogservaringen. Kijk op: desteronline.nl/overleven-in-oorlogstijd

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]