‘De tijden veranderen en wij veranderen met hen’, leert een oude wijsheid, ‘maar sommige tijden veranderen anders dan andere’, voeg ik toe, denkend aan de fameuze quote uit de satirische roman van George Orwell ‘Animal Farm’ (1945). Voor het geval dat er een enkele lezer zou zijn die het verhaal niet kent, vat ik het, met dank aan Wikipedia, even samen:

Na een revolutie op een boerderij, waarbij de mensen verjaagd worden, nemen de varkens, die de doctrine van Animalisme hebben ontwikkeld en de revolutie hebben geleid, geleidelijk de touwtjes op het bedrijf in handen. Twee varkens, Napoleon en Sneeuwbal, raken verwikkeld in een machtsstrijd die in de uitwijzing van Sneeuwbal culmineert. Het leven op het landbouwbedrijf wordt harder en harder voor de rest van de dieren. Napoleon en zijn mede-machthebbende varkens leggen steeds meer controles op aan de andere dieren, terwijl ze voor zichzelf voorrechten opeisen. Uiteindelijk is alles dat van de ‘Principes van Animalisme’ overblijft de regel dat “alle dieren gelijk zijn, maar sommige meer gelijk zijn dan andere”. Elke stap van deze ontwikkeling wordt gerechtvaardigd door propaganda. Met een groep wrede honden als stok achter de deur, drukt Napoleon zijn zin door en zorgt hij voor een gemakkelijk leven voor zichzelf. De varkens gaan op twee benen lopen. In de laatste scène van het boek bekijken de dieren de varkens en de mensen, maar kunnen geen verschil meer zien.

Met mijn verwijzing naar dit verhaal bedoel ik: anno 2017 is alles anders dan het andere ooit geweest is. Ik illustreer en onderbouw deze stelling met één feit. Aanstaande zondag is het Wereldmannendag. Had u daar ooit van gehoord? Ik in elk geval niet. Maar het is waar en, nog veel sterker, het bestaat al sinds … – ik kon mijn ogen niet geloven toen ik het las, eind vorige eeuw!

Van de Nederlandse website haal ik: ‘Internationale Dag van de Man – op 19 november; aangepast op 8 maart 2017: “Vrouwen hebben een Dag, dan mannen ook! 19 november is jaarlijks (naast Wereld Toiletdag) een Dag vol testosteron, bier en tietuh. Ruwe mannelijkheid en borsthaar worden op deze Dag geëerd door de Verenigde Naties, die de Dag 1999 in Trinidad en Tobago hebben opgericht. Een mooie Dag dus om eens met een pilsje op de bank voetbal te gaan kijken, over seks te praten en jezelf te krabben. Want dat doen échte mannen, en dat horen ze juist te doen op Wereld Mannendag!

Op een serieuzere noot is Internationale Mannendag ook bedoeld om de rol van gelijkheid van de man in de samenleving aan de kaak te stellen. Ook mannen krijgen namelijk last van seksediscriminatie of seksueel geweld, maar durven daar vaak niet voor uit te komen uit angst voor stigmatisering. De Dag is daarnaast bedoeld om aandacht te vragen voor de gezondheid van het mannelijk lichaam, met specifieke risico’s zoals prostaatkanker. Tijdens de Dag worden daar onder andere voorlichtingssessies over gegeven. Extra informatie nodig? Lijkt ons sterk. Een echte man leest nooit handleidingen. Toch weten wat er allemaal te doen is? Kijk dan even op deze website.’

“… een serieuzere noot … “: dat spreekt de filosoof aan. Maar wat kan ik er in de gauwigheid nog aan serieus’ toevoegen?

Een andere herinnering komt bij mij boven, van een paar jaren langer geleden. “Met tassen vol papier over liefde en gerechtigheid onder de arm en gezichten verkrampt-bleek van haat, woede en teleurstelling, heeft de delegatie de bijeenkomst voortijdig verlaten. Het kille praatfeest had hen niets meer te zeggen”. Dat schreef Emmy van Overeem (1931-2012) in de NRC, april 1971, over het Pastoraal Concilie van de Nederlandse Kerkprovincie [hier geciteerd uit de implicit memory].

Woorden daden …- dàt is pas een lang verhaal … Ik citeer uit een boekje dat ik dezer dagen in handen kreeg: Stelling nummer  8. De taal is erger dan een Janus-kop-achtig tweesnijdend zwaard: zij is een draak met zeven koppen: alles wordt altijd alleen erger. Lees verder en bekijk het plaatje in  desteronline.nl/draak-zeven-koppen/

Hugo Verbrugh

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.