Onlangs had ik met Mike van Mastrigt (munten- en postzegelhandelaar) een gesprek over de criminaliteit in Rotterdam. Hij vertelt het ene spectaculaire verhaal na het andere: ,,Komen twee mannen mijn zaak binnen met een redelijke mun – ten verzameling en een post zegel verzameling. Een van de mannen vertelt dat de verzamelingen van zijn over – leden vader waren, dat hij geld nodig heeft en dat hij het allemaal wil verkopen. De munten zijn met liefde bijeengebracht, dat zie je zo.

Opvallend is dat er twee muntenbladen in het album ziten met Romeinse munten. De (voormalige) eigenaar had deze munten helemaal beschreven, welk tijd perk en welke Keizer erop staat. Helaas is de kwaliteit dusdanig dat de munten niet heel veel waard zijn, maar wel opvallend in de collectie. Ik doe hem een bod van 313 euro waar hij niet op ingaat. Voor de postzegels heb ik momenteel geen belangstelling. De mannen vinden mijn bod te laag en willen zich nog verder oriënteren. De deal gaat dus niet door.

Als ze de winkel weer uit zijn zie ik dat ze in een huurauto stappen en meteen gaat er bij mij een alarmbel rinkelen. Ik bel de politie, vertel het verhaal en dat deze twee mannen met een vermoedelijk gestolen partij in Rotterdam lopen te leuren. Een uur later komen de twee mannen terug om alsnog de munten te verkopen. Zij waren op Rotterdam- Zuid geweest en kregen daar een bod van 150 euro, dus bij ons toch een betere prijs. Ze zijn akkoord met mijn bod, ik krijg een rekeningnummer van een van de mannen en ik constateer bij de inschrijving van de inkoop-bon via zijn postcode dat hij uit Zwolle komt. Voor de postzegels verwijs ik ze door naar een postzegelveiling.

Even later komen er drie politieagenten mijn verklaring opnemen en horen via de mobilofoon, dat de twee heren staan – de zijn gehouden voor dubbel parke – ren bij de postzegelveiling. Helaas kunnen ze de heren niet arresteren omdat ze geen aanleiding hebben, de (eventuele) inbraak stond nog niet in het systeem. Ik raad ze aan bij hun collega’s in Zwolle te informeren of er bij een inbraak in Zwolle Romeinse munten zijn gestolen. Dat doen ze en ja hoor, dat blijkt inderdaad het geval te zijn. Beide heren zijn derhalve direct door de politie gearresteerd en zijn diezelfde dag nog op transport gezet naar de politie te Zwolle.

Als bedankje heeft de politie bij Van Mastrigt Coins & Stamps een bloemetje afgegeven. Hiermee wordt weer eens aangetoond dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor onze samenleving en dat eenieder, als hij wil, misdaad kan voor komen of mee kan helpen oplossen.”

Mike van Mastrigt