Leuk aan de overgang naar een nieuw jaar zijn altijd de nieuwjaarsvoornemens van eenieder. Minder eten, minder drinken zijn standaard en ook hard nodig om je een excuus te geven voor de schranspartij die kerst vaak is. Zelf heb ik het voornemen om het woord ‘verbijsterd’ nooit meer te gebruiken. Dat is te veel gebruikt dit jaar. Ook organisaties kunnen voornemens hebben. Landen ook, maar daar hoor je minder over. Nederland zou zich voor kunnen nemen om vrede op aarde te stichten, maar dat zit er het komende jaar niet in. Als land dat net toegezegd heeft bombardementen op bepaalde landen te verhevigen, kan dat niet. Wel kunnen we natuurlijk hopen dat de vijand die wij willen vernietigen niet het voornemen heeft ons hier op te komen zoeken, maar netjes in de regio blijft. Dat is geen voornemen, wel hoop.

Wat kan Kralingen-Crooswijk zich voor 2016 voornemen? Beter voor ons groen zorgen. En dan met name voor onze bomen. De laatste tijd is er weerstand als bomen die erg groot zijn geworden omgezaagd worden en vervangen door kleine. Dom, want worden we niet geregeld gewaarschuwd dat er meer en
heftiger stormen komen door de versnelde klimaatverandering? Gevolg: afwaaiende takken en omvallende bomen in ons gebied, toch? Vallend op ons, als we pech hebben. Kortom, laat ons gebied zich voornemen eens te kijken of alle grote bomen niet gesnoeid moeten worden of zelfs vervangen. Maar we kunnen ons meer voornemen. Meer voor de jeugd doen. Steeds valt het me op dat er in ons gebied zo weinig plaats is voor onze kinderen. Je ziet ze eigenlijk zelden op straat. Wel zie je ze voetballen in goed afgesloten kooien. Willen we dat of is het zo gegroeid? Ik vraag het me steeds vaker af. En onze honden, nog steeds trap ik zo nu en dan in de derrie. Is er wel genoeg plaats voor hen bij ons? En wat wordt het volgend jaar: nog warmer of toch weer kouder? Laten we ons in ieder geval voornemen ons daar niet druk over te maken, dan is 2016 zo voorbij. Tot volgend jaar.

Eduard Schuringa

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]