Ik blijf het zeggen. Zolang iets jou niet persoonlijk overkomt heb je geen idee hoe de ander dat ervaart. Meestal heb je als buitenstaander je ongezouten mening klaar. En daarmee bedoel ik dat als iets niks met jou te maken heeft, ga je er heel anders mee om dan wanneer het jou zelf overkomt. Ik was ook zo een type die riep, ik snap het niet, bla, bla, bla… In de volksmond zeggen ze dat je dan denkt je met je hoofd / verstand.

Dat heet rationeel denken. Van een afstand. Maar zodra iets met jou te maken heeft dan zie je de leeuw in je opstaan. Omdat je met je hart meeleeft, er emotioneel bij betrokken bent. Heel veel familys hebben family perikelen.  Het kan soms heel ver gaan. Family ruzies lopen soms uit de hand. Waar is wel dat je boos mag zijn op elkaar. Maar je moet proberen het zo snel mogelijk weer goed te maken. Omdat, als je te lang wacht met vrede sluiten je bijna vergeten bent waar het nou weer precies over ging. Daarom is het raadzaam om elkaar de ruimte te geven en daarna na enige tijd erop terug komen.

Vaak zie je dat mensen elkaar dan wel weer willen vergeven.  Ik maak even een sprongetje naar Suriname. In Suriname zie je vaak huizen in die ouderwetse bouwstijl die jarenlang zijn verwaarloosd. Huizen van overleden ouders die overwoeked zijn door klimplanten die over het huis heen groeien. Je ziet dat het huis niet meer bewoond wordt. Wij die langsrijden zeggen vaak: family intriges… Vaak heeft de family die nog leeft geen oog voor die bezittingen. Die denken, stik met je spullen, daar kom ik niet meer. Zo een huis raakt zo in verval dat het pijn doet aan je ogen omdat je ook vergane glorie ziet.

Je vraagt je niet meer af als je naar zo een verwaarloosd familyhuis kijkt, wie daar gewoond heeft. Je weet gevoelsmatig dat daar heel veel family ruzies plaatsgevonden hebben, zodat geen enkel overgebleven gezinslid zijn nek wil uitsteken om zich over dat pand te ontfermen. En ervoor te zorgen dat je weer liefdevol met elkaar kunt omgaan. Ruzie in de family kan heel ver gaan. Ik vertik daar aan mee te doen. Ik zal altijd hoe dan ook proberen vrede te sluiten. Niemand wordt er beter van als je ruzie maakt.

Lita Gunther


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.