Op woensdag 28 september organiseerde de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk, samen met de gebiedscommissie een open bijeenkomst over eenzaamheid en veiligheid. De middag vond plaats in de Nieuwe Plantage aan de Weteringstraat. Na de aftrap vertelde de voorzitter, Jan van der Schans wat de Seniorenraad doet en noemde trots het feit dat zij dit jaar hun 20-jarig bestaan vieren!

Van het landelijk beleid (dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis moeten blijven wonen) beginnen de eerste effecten zich af te tekenen. Enkele van die effecten kunnen zijn dat men zich onveilig voelt en ook eenzaamheid is een vaak gehoord punt. Vandaar dat de Seniorenraad voor dit onderwerp had gekozen.

Joost Eerdmans
Als gastspreker was wethouder Joost Eerdmans aan het woord. Hij kwam wat vertellen over het veiligheidsbeleid van de gemeente Rotterdam. De wethouder vertelde de aanwezigen over 14 010 (het servicenummer van de gemeente Rotterdam), de Buiten Beter App en het 75+ magazine waarin aandacht wordt besteed aan uitbuiting, colportage en babbeltrucs. Ook bepleitte hij dat in dit digitale tijdperk, informatie nog steeds op papier (en dus niet alleen online!) beschikbaar moet zijn, met name voor ouderen.

veiligheid-en-eenzaamheid-joost-eerdmans-2

Sketch
Na wat vragen en opmerkingen uit de zaal was het tijd voor een sketch over wat er allemaal fout kan gaan op het gebied van eenzaamheid en medicijngebruik. De sketch was geschreven door de heer Ridderikhoff van de Seniorenraad. Hij speelde zelf de rol van iets wat verwarde oudere die bezoek krijgt van de assistente van de huisarts. Deze rol werd overtuigend gespeeld door mevrouw Hokke, ook lid van de Seniorenraad. Na een hilarisch optreden volgde een daverend applaus. De sketch was (helaas) voor veel aanwezigen heel herkenbaar.

veiligheid-en-eenzaamheid-sketch

Panel
Na de pauze was het tijd voor het panel met deskundigen. Dit panel bestond uit Ilja van Ledden, wijkagent van Kralingen West, Peter van Lieshout, directeur Wonen van corporatie Havensteder, Paul Verburg van de Brandweer Rotterdam en Marijke de Vries van het programma Voor Mekaar van Gemeente Rotterdam. Het panel beantwoorde op professionele wijze vragen vanuit de zaal. De 75+ huisbezoeken, het functioneren van de Vraagwijzer, de veiligheid in en rondom de woningen, aanpassingen in woningen, … er kwam van alles aan de orde! De politie bood geïnteresseerden een map aan met tips voor nóg meer veiligheid en men kon zich inschrijven voor een digitale deurspion.
Aan het eind van de middag bedankte de voorzitter de aanwezigen voor hun komst en ontvingen de panelleden elk een prachtig boeket bloemen. Daarna kon men informeel verder praten onder het genot van een hapje en een drankje, prima verzorgd door het personeel van de Nieuwe Plantage.

Het was weer een middag waar de Seniorenraad (die toch bestaat uit allemaal oudere vrijwilligers uit Kralingen en Crooswijk) beslist héél trots op kan zijn!

(tekst: Elke Oost / Seniorenraad Kralingen-Crooswijk)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]