Het einde van het jaar nadert. Mensen zijn geneigd gekke beslissingen te nemen. Aan een kant kan ik mij dat voorstellen. Vooral als je iemand bent die vatbaar is voor hypes. Een hype of rage is een verschijnsel dat korte periode populair is, met name door de enorme media-aandacht. Ik zeg niet dat de kersttijd een hype is. Absoluut niet. Het is een traditie. Maar de lijn tussen traditie en hype is heel dun.

De naderende kerst lijkt op een hype. Het begint met overal versieringen in de winkels. Steeds eerder in het jaar kunnen wij de kerstspullen overal halen. Het ontgaat jou als consument niet dat de kerst er aan komt. Het is een beetje dubbel. Want de een geniet ervan en verheugt zich op de climax: kerstavond met de hele family aan de grote maaltijd aan de grote tafel. Maar we mogen de steeds groter wordende groep die tegen deze periode aan zit te hikken, niet vergeten. Ik hoor steeds vaker dat men hoopt dat deze periode gauw voorbij is. Het is een periode om met de family samen te zijn. De happy family uit te hangen. Maar zoals je weet, is het bij veel families niet zo. Gedurende het jaar kun je elkaar ontlopen maar rond deze periode wordt van je verwacht dat jij je in dat rijtje aansluit bij jouw family.

Er heeft een verschuiving plaatsgevonden in de maatschappij die indirect een gevolg heeft voor deze family feestdag. Er vinden helaas nog dagelijks vele scheidingen plaats. Gezinnen worden uit elkaar gerukt. Er ontstaan twee kampen. Wie kiest voor wie? Het begint bij de kinderen die gedwongen worden te kiezen. Ga ik deze kerstdagen naar mijn vader of ga ik naar mijn moeder? Ik zie dat mannen, want daar praat ik veel mee, wanhopig nog een liefde proberen te scoren om maar niet alleen te zijn tijdens deze dagen. Wat jammer is, want je neemt dan die beslissing niet rationeel, zo van: pas ik wel bij haar, is ze oprecht in mij geïnteresseerd of voldoet ze aan mijn wensen om samen mee oud te worden? Nee, je neemt de beslissing emotioneel, zo van: ach joh ,.. ik zie wel, gezellig toch zo een leuke meid?

Gelukkig heb ik geen last van hypes, zoals nu de komende feestdagen. Ik geniet ervan en pak wat ik kan pakken maar ga er niet volledig in mee. Ik bepaal nog steeds mijn eigen koers. Hoogtepunten, hoogtijdagen als deze zijn leuk omdat het hoe dan ook leuke periodes zijn waar je naartoe kan leven. Aan eenieder wil ik meegeven: kijk naar wat je behoefte is en leef daarnaar. Anders ga je voorbij aan jezelf. En: take care voor elkaar.

Lita Gunther

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.