Auteur Ad van den Dool: “Het boek heeft elementen van een terugblik, een reconstructie en een levensverhaal.”

Kralinger schrijft boek over Rotterdamse superkoppelbaas

Hij werd in de Rotterdamse onderwereld Papa Blanca genoemd. Die bijnaam verwees naar zijn achternaam en leek op de bijnamen die weleens aan maffiabazen worden gegeven. Het was natuurlijk als grap bedoeld, maar had wel alles te maken met de veelkleurige waaier van criminele activiteiten waarmee Frans de Wit (1943) zich bezighield. Kralinger Ad van den Dool schreef een boek over hem.

De Wit werkte zich vanaf het begin van de jaren zeventig tamelijk geruisloos omhoog als koppelbaas, afgeschermd door stromannen, katvangers en een ondoorzichtig web van bv’s. De miljoenen die hij met deze vorm van illegale arbeidsbemiddeling verdiende, investeerde hij onder meer in valsemunterij, allerlei vormen van fraude, drugshandel, het illegale gokwezen en nog het een en ander. De man die Papa Blanca werd genoemd was een avonturier in de misdaad. Ook was hij enkele jaren eigenaar van de populaire Sherrybar en de luxueuze seksclub El Deux.

Zijn arrestatie en de rechtszaken tegen hem in 1980 zorgden voor een stortvloed aan publiciteit. Naast zeven jaar cel leverde het hem ook een Arrest van de Hoge Raad op, genoemd naar zijn bijnaam. In de jaren daarna wist hij lang onder de radar van de politie te blijven. Maar als bijna AOW’er kreeg hij nog eens twee-en-een-half jaar voor handel in cocaïne.

Unieke episode
Auteur Ad van den Dool: “Het zou zonde zijn, vond ik, als er geen boek zou worden geschreven over deze unieke episode uit de Rotterdamse misdaadgeschiedenis. Wat het voor mij extra interessant maakte, is dat De Wit eerder nooit met journalisten over zijn criminele handel en wandel heeft willen praten. In de lange reeks van gesprekken die ik met hem had, vertelde hij gedetailleerd over zijn criminele initiatieven en successen. Maar hij had er ook geen problemen mee om te praten over wat er niet lukte. Er valt bij het lezen dan ook best wat te lachen.”

Het boek heeft elementen van een terugblik, een reconstructie en een levensverhaal. Het is voor een belangrijk deel het verhaal van Frans de Wit zelf. Tegelijk kon de auteur veel details checken met hulp van de massa aan mediapubliciteit en andere publicaties over de Papa Blanca-zaak. Aanvullend heeft hij gesproken met vier oud-rechercheurs die jacht op De Wit hebben gemaakt. Zij hebben uitgebreid verteld over twee grote onderzoeken die tegelijkertijd naar hem liepen. De koppelbazerij werd gedaan door de gemeentepolitie Rotterdam, de fraudes door de, toen nog, Rijkspolitie. Een van hen: “De Wit zou in de bovenwereld een succesvolle zakenman zijn geweest. Hij had de contacten, kon organiseren en delegeren. En hij begreep hoe je snel veel geld kon verdienen.”

Oude Rotterdamse penoze
Van den Dool: “Ik had bij het schrijven van dit boek niet de behoefte om te oordelen. De hoofdpersoon deed veel dingen die niet mochten, is twee keer veroordeeld en heeft zijn straffen uitgezeten. Papa Blanca was zonder twijfel een van de kleurrijkste vertegenwoordigers van de oude Rotterdamse penoze.”

(ingezonden mededeling Ad van den Dool)