Frank Stoks  –  Mannen in park

In de Ster van 21 april 2021 stond een artikel over het kunstproject van Frank Stoks en Maritsa van Luttikhuizen, beiden woonachtig in Kralingen, dat zij lanceerden tijdens de International Week against Street Harassment.

Beeldend kunstenaar Maritsa van Luttikhuizen heeft samenwerking gezocht met stadstekenaar Frank Stoks om een beeld te geven aan plekken in de stad die onveilig voelen voor meisjes en vrouwen.

Hoe staat het met de ontwikkeling van het beeldend onderzoek?

Maritsa van Luttikhuizen – Vrouw in park

Maritsa en Frank: We zijn pas laat in mei gestart, omdat het eerder zo koud was dat er geen mensen op straat waren. Langzaamaan zijn we locaties gaan bezoeken die bij diverse instanties bekend staan als vrouwonvriendelijk. Maritsa gebruikt haar voelsprieten en geeft Frank aan waar ze zich niet op haar gemak voelt. Vaak gaat het om locaties die wat afgesloten liggen of om groepjes mannen waarvan ze weet dat vrouwen er liever met een boog omheen lopen.
Het is namelijk zo dat 84% van de Rotterdamse vrouwen tussen 18-45 jaar slachtoffer is geweest van (seksuele) straatintimidatie. 90% Hiervan heeft haar gedrag aangepast naar aanleiding van deze ervaring(en).

Frank spreekt de mannen aan en vraagt of we ze mogen tekenen. Meestal stemmen ze in. Terwijl we ze tekenen hebben ze gesprekken met elkaar, vaak in straattaal, maar het blijken echt geen enge of vervelende mensen. Gewoon jongemannen die het gezellig hebben of wat lopen te dollen.

Het is natuurlijk zo dat er maar enkele mannen zijn die vrouwen in meer of mindere mate lastig vallen op straat, toch houden de meeste vrouwen er altijd rekening mee dat het kan gebeuren en zijn daarom op hun hoede.

Frank geeft in zijn tekeningen een meer objectief beeld weer. Maritsa probeert te verbeelden hoe vrouwen zich in die omgeving kunnen voelen.

Door het combineren van de tekeningen van Frank en Maritsa wordt de spanning, het gevoel van onveiligheid zichtbaar.

In oktober zal een selectie van de tekeningen te zien zijn in de groepstentoonstelling 50/50 Vrouwe Justitia in PLAYroom Zaandam, dat onderdeel is van het evenement A Safe Place.

Hieronder twee tekeningen die tot stand zijn gekomen tijdens het project.

www.maritsa.nl
www.frankstoks.com
www.playroom-zaandam.nl
www.stichtingwhitecube.nl/current
www.straatintimidatie.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.