Beeldend kunstenaar Maritsa van Luttikhuizen heeft samenwerking gezocht met de Rotterdamse stadstekenaar Frank Stoks om al tekenend plekken te onderzoeken waar vrouwen zich onveilig te voelen. Het gaat om locaties die bekend zijn bij verschillende instanties als vrouwonvriendelijk. Wat zien ze daar en wat komen ze tegen en hoe komt dat uiting in hun werk?
Ze beginnen hun onderzoek in Kralingen, de wijk waar ze woonachtig zijn en trekken daarna verder de stad in. De komende maanden kun je de kunstenaars in Kralingen treffen met hun tekenspullen. Een selectie van de tekeningen zal te zien zijn in PLAY room Zaandam (playroom-zaandam.nl)  in oktober 2021 als onderdeel van de expositie ’50-50 (vrouwe justitia)’. De groepsexpositie in PLAY room is onderdeel van het grote kunstevenement A SAFE PLACE.

Als proeves van hun kunnen stuurden Frank en Maritsa De Ster tekeningen. Op hun sites (hieronder) is veel meer te zien. Het zou mooi zijn als beiden zo af en toe laten zien wat ze hebben gedaan, vóór de expositie in oktober.

Maritsa van Luttikhuizen, ‘Advice’

www.maritsa.nl; www.frankstoks.com | playroom-zaandam.nlstichtingwhitecube.nl/current

A SAFE PLACE

A SAFE PLACE heeft in eerste instantie tot doel om de positie van de vrouw te verbeteren. Van oudsher heeft de vrouw minder rechten en hierdoor is ze te vaak slachtoffer van onderdrukking en misbruik (zowel sexueel als psychisch), daarom willen we de vrouw promoten als gelijkwaardig, omdat de geschiedenis leert, dat wanneer de vrouw haar mensenrechten krijgt, de LGBTQ+ gemeenschap en mensen met een andere etniciteit snel volgen in het verkrijgen van hun gelijke rechten. Natuurlijk zijn er grote stappen gemaakt met de emancipatie. Maar we zijn er nog niet en dat rechtvaardig ons streven om haar positie te versterken.

International Week against Street Harassment
Terwijl Maritsa en Frank zijn begonnen aan hun ‘ondekkingsreis’ doet Rotterdam mee aan de Internationale week tegen straatintimidatie, zie:

Frank Stoks, ‘Joshua’

rotterdam.nl/wonen-leven/kalender 19 t/m 25 april International Week against Street Harassment:

Gefluit, seksistische opmerkingen, betasten, stalken, aanranding en meer komt dagelijks voor op straat. Het zorgt ervoor dat mensen zich onveilig voelen in de publieke ruimte. De ‘International

Week Against Street Harassment’ vraagt aandacht voor dit gedrag en de gevolgen hiervan.

In de Verenigde Staten is april ‘Sexual Assault Awareness Month’ vandaar dat de week tegen straatintimidatie ook in april is. In 2011 vond de eerste editie plaats, die duurde een dag. Een jaar later is de dag uitgebreid tot een hele week waarbij 20 landen en 10.000 mensen online meededen. Bron: www.meetusonthestreet.org. Zie ook: straatintimidatie.nl

Nieuw rapport ‘Seksuele Straatintimidatie Rotterdam’
Op dinsdag 20 april verscheen het nieuwe rapport ‘Seksuele Straatintimidatie in Rotterdam 2016-2020 – Ervaringen, Aanpak en Ontwikkelingen’, gemaakt door Tamar Fischer en Gabry Vanderveen – Sectie Criminologie – Erasmus School of Law – EUR. Hier vind u het rapport.

Download de StopApp en meld Pikpraat!

Heb je te maken met seksuele straatintimidatie, oftewel pikpraat? Download de StopApp en het wordt aangepakt. stoppikpraat.nl

(ingezonden mededeling Maritsa van Luttikhuizen, bewerkt)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.