R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius in Rotterdam-Crooswijk bestaat dit jaar 150 jaar. De begraafplaats kent een rijke historie om op terug te kijken. Tegelijkertijd zijn er eigentijdse elementen te vinden in deze oase van rust middenin de levendige stad Rotterdam. Op zaterdag 28 oktober zetten de medewerkers van de rustieke en statige gedenkplaats in Rotterdam-Crooswijk de poorten open voor het publiek.

Bij het jubileum van R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius wordt op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober uitgebreid stilgestaan. Op 27 oktober is er een receptie voor genodigden. Op 28 oktober zet St. Laurentius haar poorten wijd open voor eenieder die een wandeling wil maken over het terrein. Bijvoorbeeld langs het historische Zeeliedengraf, langs de neoromaanse grafkapel van de familie Jamin, langs de Kindertuin of de indrukwekkende zuilengalerij en de vijver met de waterlelies. Naar wens is er de mogelijkheid een rondleiding te volgen begeleid door gidsen van Stichting Gilde Rotterdam. Ook is het mogelijk om langs het in 2013 geopende crematorium te lopen, het eerste crematorium op een Rooms-Katholieke begraafplaats in Nederland.

Kapel Heilige Maria der Engelen
De rijke historie van de R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius is onmiddellijk voelbaar wanneer de bezoekers onder de poort door lopen van dit gemeentelijk monument. Een deel van deze historie wordt zichtbaar gemaakt in de digitale fototentoonstelling die op diverse punten op het terrein te vinden is. Centraal op de vijfhoekige begraafplaats – naar Italiaans model – staat de moderne Kapel Heilige Maria der Engelen. Architecte Francine Houben, die grote architectonische projecten onder haar hoede nam, tekende voor het ontwerp van deze kapel. Ook deze kapel is op 28 oktober tussen de vieringen door te bezichtigen.

Kapel Heilige Maria der Engelen

Programma zaterdag 28 oktober

  • K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius is 28 oktober geopend van 10.00 tot 16.00 uur en is vrij toegankelijk.
  • Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur starten de rondleidingen door gidsen van Stichting Gilde Rotterdam.
  • Er is de gehele dag door puzzeltocht voor de kinderen.

Er zijn vieringen in de kapel om:

  • 10.00 uur: viering met als voorgangers plebaan Chris Bergs en pastoraal werker Rob Leijsen
  • 12.00 uur: tweetalige viering (Nederlands/Portugees) speciaal voor de Kaapverdiaanse gemeenschap. Voorganger is pater Theo Wübbels
  • 14.00 uur: viering met als voorganger pastoor Theo Blokland

U vindt Begraafplaats St. Laurentius aan de Nieuwe Crooswijkseweg 123 in Rotterdam-Crooswijk. www.begraafplaatslaurentius.nl

(ingezonden mededeling R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.