‘Ik word steeds gepakt’

De verslaafde koperdief, die in februari twee dagen achtereen werd aangehouden in de Kerkhofstraat in Crooswijk met tassen vol gestolen koper, kreeg onlangs steun van de rechter.

De al vaker veroordeelde heroïnejunk is zijn IDkaart kwijtgeraakt en is daardoor uit het sociale vangnet gegleden. Want zonder pas geen woning, maar ook geen uitkering, dus geen inkomen. ,,Mijn drugs krijg ik via de methadonverstrekking. Ik haal koper uit slooppanden om 50 euro te sparen voor een nieuwe ID. Maar dat lukt maar niet. Ik word steeds gepakt’’, meldde de dakloze de rechter.

Reclassering
Eerder had de reclassering zich al over de man en zijn ID-probleem gebogen. Maar de zwerver werd weer opgepakt voor diefstal, kon daarom niet op zijn reclasseringsafspraak komen en raakte de ‘gratis hulp’ weer kwijt. ,,Daarom’’, zei de officier van justitie, ,,kan ik nu ook geen voorwaardelijke celstraf en reclasseringstoezicht eisen. Zijn beurt is gewoon voorbijgegaan. Koperdiefstallen zijn ernstig en hinderlijk en daarom wordt het nu gewoon celstraf om af te schrikken’’. De aanklager eiste tegen de zwerver voor de koperdiefstal uit de slooppanden twee maanden celstraf. Verdachte: ,,Maar de deur stond gewoon open bij die panden. Ik had gereedschap meegenomen om de leidingen los te krijgen. Dat was in beslaggenomen de eerste keer. Maar op mijn fiets had ik nog een zaag, die ze niet vonden, en daarmee ben ik de volgende dag verder gegaan’’.

Negatieve spiraal
Zijn advocate vroeg de rechter toch ‘de negatieve spiraal’ te doorbreken en de junk verplichte reclasseringsbegeleiding op te leggen. Dat deed de rechter, die de zwerver veroordeelde tot vier weken cel, waarvan de helft voorwaardelijk, om hem te dwingen de hulp te aanvaarden.

(van onze rechtbankverslaggever)

Meld u aan voor onze nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]