14 januari 2013 St. Hilaire. Op maandagavond begin ik aan mijn column. De Ster kwam op zondag aan zodat ik weer op de hoogte ben wat zich afspeelt in Kralingen. Hier gebeurt weinig. Ik heb het Franse nieuws gezien en er waren nogal wat gasten die hun zegje deden. Dat maakt het nieuws zo bijzonder. Straks zal ik het nieuws uit Hilversum zien en kan ik vergelijken. Toch weet ik nu al dat het Franse nieuws degelijk is.

Mijn laptop staat op Radio Mozart en door het typen heen hoor ik prettige muziek. Ik drink mij ongans aan sinaasappelsap dat 90 cent per pak kost. Ik koop er twee per week. Zo blijf ik gezond. Over mijn TV hangt een Armeense doek als de TV uit is. Niet nog een oog in mijn gezellige kamer. Of mijn doek werkelijk Armeens is kan niemand mij vertellen. Nu heb ik Radio Mozart uitgeschakeld en luister ik naar de Matthäus Passion onder Gustav Leonhardt. Dat is een fraaie uitvoering. Het is wel een beetje bizar om er doorheen te typen. Toch kan ik de fraaie muziek goed horen.

Ik lees een Frans boek waar ik op terug zal komen. Vorige week stonden er twee bekenden uit Hengelo (O) op mijn kamer. Marijke Agterbosch, die er fantastisch uitzag en Wijnand Buursink. De laatste zoekt in Kringloopwinkels naar zaken die mij kunnen interesseren. Er is heel wat over kunst bij. Ik blader vandaag voor het eerst in de stapel die ik tijdens hun bezoek in een kast heb gepropt. Er kwamen verrassende zaken tevoorschijn. Het noemen hiervan heeft hier weinig zin.

De pillen worden vanavond door een zuster gebracht die blijft kijken als ik ze inneem. Dat is onaangenaam. Zij denkt dus dat ik de pillen niet zal innemen. Dat doe ik omdat die pillen goed voor mij zijn. Ik ga dan ook direct naar bed.

De heilige van de dag is St. Hilaire, op zijn Frans. Hij was getrouwd maar werd toch bisschop van Poitiers. Het moet een bijzondere man geweest zijn. Ik geniet nu van de fraaie Matthäus Passion. Dat mijn papier dadelijk vol is kan ik raden. Ik stop er dus mee en ga aan mijn Franse boek.

Robin Adèr