Vandaag kwam er een brief van Pien M. Ik was bang dat zij mijn columns niet meer zou versturen. Maar Pien stuurde een bericht door van een mevrouw die ik niet ken: ‘Het laatste stukje van Robin Adèr vind ik leuk en hij heeft er een fan bij’. Het gaat over Nel Hamerslag.

Nu is het maandag 20.00 uur en ik begin aan mijn column. Het Nederlandse nieuws loopt op zijn eind en ik heb besloten dinsdag mijn column af te maken. Nu is het dinsdag en ik begin aan het laatste stuk column. Ik vind het wel knap van die mensen die columns schrijven in NRC/Handelsblad. Hoeveel tijd zouden zij nodig hebben voor een stuk dat opvalt door degelijkheid? Zondag was er in het Dr. Wumkeshûs een film over een christelijk mannenkoor. Ik heb wel eens interessantere films gezien. De zangers zagen er uit of zij 80 waren. Ik hoop dat zij een keer een voor mij boeiende film laten zien. Mozart is toch een fantastische componist geweest. Mijn laptop staat op Radio Mozart. Nu wordt een pianoconcert gespeeld. Ik weet niet waarom deze muziek zo aantrekkelijk voor mij is. Het is gewoon mooi.

Ik typ erdoorheen. Ik lees in het huisblad dat er woensdag weer een excursie is naar de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Het vorige bezoek was kort geleden. Nu heb ik er niet zo veel zin in. Ik lees een boek van Anatole France: ‘Les Dieux ont soif’. Het gaat onder meer over de Franse Revolutie. Het is een boeiend boek om te lezen. Als ik mijn column af heb, heb ik nog een uurtje voordat mijn pillen komen en ik in mijn bed duik.

Ik schreef laatst dat ik nooit droomde. Dat is niet helemaal waar. Na Mozart probeer ik aan J.S. Bach te komen. Tegenwoordig krijg ik ‘s ochtends een boterham met kaas en ‘s avonds een boterham met paté. Die spoel ik door met water. Soms is er melk. Waarom die zo zeldzaam is weet ik niet. Donderdag moet ik mij melden bij de kapster. Wat zal zij van de haargroei wegscheren? Zo gaat er geen dag voorbij of er is wel iets de moeite waard. Mijn zoon Martinus heb ik een reisje naar de USA aangeboden. Alles werkt en hij blijft een paar maanden weg.

Robin Adèr