Om de zoveel tijd komt een vriend van me vanuit Luxemburg naar Nederland. Dan spreken we altijd ergens af. Hij stelde dit keer voor naar Rotterdam te komen, daar hadden we nog nooit afgesproken. Veel wist hij niet over Rotterdam, maar wel dat het aan zee ligt. “Jullie hebben de grootste zeehaven van Europa, dus jullie liggen aan zee en ook nog aan de rivier de Maas. Nu loopt de Maas wel niet echt door Luxemburg, maar die ken ik goed. Laten we dus aan jullie zeestrand afspreken.

” Tja, daar zat ik dan. Vanaf waar ik woon in ons gebied is het nog zeker 35 km naar “ons” strand. En dan: is het wel “ons” strand? Bent u wel eens in Hoek van Holland geweest? Niemand heeft het over het “strand van Rotterdam”! En de Maas waar we aan liggen? Volgens de gemeentefolder heet die rivier helemaal niet de Maas, maar de Nieuwe Waterweg. Daar was ik dus mooi klaar mee. Uiteraard heb ik hulp gevraagd en na 4 wildvreemden 4 biertjes aangeboden te hebben op een terras, kwamen we eruit. “Je moet het over een andere boeg gooien. Ga eerst naar The Boathouse aan de Kralingse Plas om te lunchen. Daarna naar de SS Rotterdam, een echt zeeschip en ligt ook nog in de rivier.

Of als die dicht is, naar hotel New York. Met de watertaxi, want die hebben ze niet in Luxemburg. En dan weet hij voor eens en altijd dat Rotterdam aan zee ligt.” Een goed plan, ga ik zeker uitvoeren. Maar zover is het nog niet. Eerst wil ik iets met u afspreken. Kijk, vorig jaar is de aankomst van nieuwe jonge studenten helemaal misgegaan. Door corona konden ze alleen digitaal en minimaal elkaar persoonlijk leren kennen. En ze deden dit voor een groot deel opdat wij, de ouderen, niet ziek werden of dood gingen. Goed voor ons, maar een ramp voor henzelf. Vandaar mijn voorstel: laten we ze dit jaar in de zomermaanden alle ruimte geven.

Heet ze van harte welkom en zie ALLES door de vingers. Wat zij voor ons oudjes gedaan hebben is groots. De tijd dat wij, u en ik dus, iets terugdoen is aangebroken. Nu om precies te zijn. Laat ze maar komen ! Studenten, jullie zijn van harte welkom !

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.