We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je staat bij een tramhalte en er komt een tram aan en daar staat op “Sorry, geen dienst”. Dit betekent dat deze tram niet stopt, omdat hij geen lijndienst rijdt. Ik moest daaraan denken, toen ik onlangs in ons gebied heerlijk een kopje koffie zat te drinken op een net weer geopend terras. Dat terras was ruim geplaatst op de stoep en er kon eigenlijk niemand langs. En natuurlijk, alsof de duvel er mee speelde, kwam er een mevrouw met een rollator aan.

Keurig hielp iemand van de bediening die mevrouw naar de andere kant van het terras. Maar toch vervelend. Want, en daar maak ik me al jaren hard voor: een stoep moet altijd begaanbaar zijn voor voetgangers. En ook voor rollator en kinderwagen. Maar ik begrijp ook wel dat het nodig is dat de horeca meer terrasruimte krijgt om het opgelopen coronaleed te verzachten. En de stoep afsluiten met een bordje “Sorry, geen stoep” is wel erg kort door de bocht. We hebben dus een probleem. Wat we nodig hebben is een oplossing. Of meerdere zelfs. En die heb ik. Nee, niet een autoparkeerplaats opofferen, dan hebben auto’s er weer last van. Nee, de oplossing is een terras niet óp, maar bóven de stoep.

Een terras waar je onderdoor kunt lopen. Een klantvriendelijk trappetje naar boven voor klant en bediening. Een liertje voor een dienblad, voor de hapjes en drankjes. Er zijn voldoende steigerbouwers in onze stad die dit snel kunnen regelen. Voordelen: de stoepen blijven goed bruikbaar en je kunt veel meer terrassen kwijt. Vanaf het terras neerkijken op auto’s. Vanaf de stoep opkijken naar borrelaars. Heerlijk toch? Maar het kan Rotterdamser, grootser. We bouwen onze houten Luchtsingel om tot een heel lang Luchtsingelterras. Uniek in de wereld. En we openen het luchtsingelterras met het EK voetbal. Een lang, kronkelend lint van terras- en voetballiefhebbers. Om de zoveel meter een tv. Een mooie start voor het EK. Ik zie het helemaal voor me? U ook? Handen uit de mouwen dan.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.