Dat brandstof en dus het verwarmen van ons huis duurder wordt, dat weten we. Dat deze prijsverhoging komt omdat we als land gekozen hebben om goedkoop Russisch gas niet meer in te kopen ook. Maar we willen wel dat de prijs die we voor onze vrijheid betalen gelijkmatig onder ons wordt verdeeld. Gemeente en regering doen ook wel iets, maar nog niet het nodige. De regering heeft belastingen op brandstof verlaagd en de gemeente geeft extra geld aan mensen die hun explosief gestegen kosten voor verwarming niet meer kunnen betalen.
Maar ik denk dat wij voor onze wijken meer moeten doen. Onlangs zag ik een documentaire over een land waar te weinig water was. Daarom stuurde de regering iedere dag een vrachtwagen met water langs de dorpen. Mensen konden dan voor 1 cent per emmer water halen. Emmers die oud en opgelapt waren en lekten. Dit ging al jaren zo, tot dat er iemand op het idee kwam om alle mensen nieuwe plastic emmers te geven. En wat bleek? De mensen waren natuurlijk minder geld kwijt aan het water omdat ze geen lekkende emmers meer hadden. Nu is warmte natuurlijk geen water, maar er zijn wel veel overeenkomsten. Neem nu een waterlekkage, waarbij leidingwater wegstroomt: daar doe je direct iets aan. Zonde van het kostbare water. Maar het wegstromen van kostbare warmte, doen we daar direct iets aan? Dat de verwarmingswarmte wegstroomt door enkelglasramen, scheuren, kieren en deuren: dat is warmtelekkage.
Dus gemeente, wijkraad, wooncorporatie: u bent aan zet. Open een loket tegen warmtelekkage. Geef niet domweg geld, kijk eerst wat er aan de hand is, isoleer wat geïsoleerd moet worden en geef korting bij goed geïsoleerde huizen. Zet een stuk in de krant onder de kop “Isoleren kun je leren” of iets dergelijks. Van (tijdelijke) voorzetramen tot een financiële beloning bij goed gedrag. Omarm het probleem. Maak van de nood (hoge brandstofprijzen) een deugd (isoleer onze huizen). Maak van uitgaven investeringen die zich terugbetalen. Stadsverwarming is goed, maar stadsverduurzaming is beter!
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar