Eerstelijns diagnostisch laboratorium Star-shl voert sinds 23 maart Corona-virus diagnostiek uit (COVID-19), voor verschillende doelgroepen. De validatieprocedure is op 19 maart volledig afgerond vanuit het RIVM.  Apparatuur voor het verrichten van Corona-virus diagnostiek is afkomstig van de firma Seegene (Zuid-Korea) en er zijn geen leveringsproblemen te verwachten voor reagentia en afnamematerialen. Hierdoor is er dus extra capaciteit gecreëerd voor de zorg, met een omvang van ca. 1.000 tests per dag. De snelheid van werken blijft daarbij op een onverminderd hoog niveau, waar er in de regel binnen een dag de resultaten van tests beschikbaar komen.

Zorgmedewerkers en medewerkers in vitale functies aan het werk houden

Om de continuïteit te kunnen leveren in de zorg door huisartsen en andere aanvragers, moet er alles aan gedaan worden om de benodigde zorgprofessionals aan het werk te houden. Star-shl ondersteunt met gerichte Corona-virus diagnostiek de continuïteit van zorg aan patiënten en kwetsbare personen. Dat gebeurt conform het landelijk beleid.

Het werk van Star-shl is gericht op een aantal specifieke doelgroepen. Zo wordt onderzoek gedaan bij medewerkers en patiënten VVT instellingen, om te bepalen of er al dan niet introductie is van het Coronavirus in de instelling, waarmee indien nodig maatregelen conform Verenso richtlijnen genomen kunnen worden. Het onderzoek is gericht op zorgmedewerkers die direct betrokken zijn bij de zorg voor kwetsbare patiëntengroepen en op zorgmedewerkers in Huisartsenpraktijken en Huisartsenposten.

Inmiddels hebben ook verscheidene ziekenhuizen en GGD-instellingen zich gemeld met het verzoek tot ondersteuning door Star-shl. Daarnaast zal Star-shl de testcapaciteit ook gebruiken voor medewerkers in vitale functies en processen.

Nieuw diagnostisch platform

Star-shl maakt voor zijn moleculaire-diagnostiek gebruik van het nieuwe PCR-platform van de firma Seegene, welk systeem in Nederland beperkt in gebruik is. Het genoemde bedrijf beschikt over een specifieke coronavirus PCR en kan de benodigde reagentia zonder problemen leveren. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van alternatief afnamemateriaal, waarvoor er eveneens geen leveringsissues zijn.

Ann Demeulemeester, arts-microbioloog van Star-shl: “We hebben er alles aan gedaan om op zeer korte termijn coronavirus-diagnostiek te kunnen leveren. Daarvoor hebben we het validatietraject opgesteld door het RIVM voor overige labs met Corona-diagnostiek doorlopen. Na uitvoering en goedkeuring van de resultaten van een validatiekit werden de eerste negatieve en positieve resultaten geconfirmeerd door het Erasmus MC. We hebben vervolgens groen licht vanuit het RIVM gekregen. Men is op de hoogte van onze beschikbare capaciteit en onze opschalingsmogelijkheden.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.