Allereerst welkom “verse” studenten en voor de afgezwaaide geleerden een tot ziens. Studenten, welkom in onze wijk. Het aantal woningen is beperkt, maar omdat u meer huur kunt betalen dan vele huidige bewoners, zullen ze wel ruimte voor u maken. De voorzieningen zult u snel vinden, via internet en vrienden. Uw studie zal ook wel gesneden koek voor u worden, zolang u gemotiveerd bent.

De grootste uitdaging zit hem misschien in het omgaan met de huidige inwoners. Maar u bevindt zich in goed gezelschap. Toen in Amerika de grote immigratie op gang kwam, hadden de nieuwkomers ook grote moeite met de bewoners die ze daar aantroffen. Het ging pas goed toen ze die bewoners in afgesloten reservaten stopten. Zo’n vaart zal het hier niet lopen, vermoed ik. Wel hebben we hier een eigen cultuur om met “anders dan wij” handelende bewoners om te gaan.

Het zogenaamde belrondje van Kralingen. NB niet te verwarren met de Ronde van Kralingen, dat is een wielerronde. Nee, het belrondje van Kralingen werkt als volgt. Mocht je overlast van je buren hebben, bel dan alle instanties, maar bel nooit de buren zelf. Bel de wijkpolitie, de milieupolitie (DCMR), de wijkraad, Buurt Bestuurt, de burgemeester en app in diverse app-groepen.

Op die wijze escaleert de ondervonden ergernis zo, dat alle instanties het gevoel krijgen, dat ze dit probleem niet alleen aankunnen. De gewenste escalatie is ontstaan. Dan wordt er een werkgroep opgericht. Niet om het probleem op te lossen, maar om het probleem zo te vergroten dat je het goed kan bespreken. Olifanten zie je nu eenmaal beter dan muggen. En dan – als alles van alle kanten bekeken is – dan neemt die werkgroep contact op met degene die het probleem heeft veroorzaakt.

Maar omdat er zoveel tijd is verstreken, is de boosdoener inmiddels afgestudeerd en al ergens rechter. Wij bewoners houden van dit rondje, maar misschien u niet. Doe dan het volgende: maak zodra u ergens gaat wonen direct kennis met uw buren: boven, onder, links, rechts, achter en voor. Geef het goede voorbeeld. Wij doen dat niet.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.