Als je een maand vertoeft in Suriname, dan ben je de eerste twee weken echt toerist maar daarna ga je je thuis voelen. Dan merk je dat de gesprekken veranderen. Waar men in de eerste week vluchtig vroeg: ‘hoe gaat het?’ – gaan de gesprekken nu echt over iets. Omdat ze je zo vaak zien, lijkt het alsof je erbij hoort. Ik zeg nadrukkelijk: het lijkt. Omdat het ook zo is. Maar de werkelijkheid is natuurlijk dat je uiteindelijk weer vertrekt. Mensen durven hun ziel bloot te leggen. Zo passeert er elke morgen een man. Ik zit elke morgen op het balkon van het huis van mijn zus waarbij ik logeer. Ik wil de ochtend vibe voelen. Vogels die fluiten, brommers die met een hoop kabaal voorbijrazen. Auto’s die voorbijrijden en druk toeteren om elk klein ding. Mensen die voorbijlopen en of ik ze ken of niet, oogcontact met mij hebben en mij super vriendelijk, met een echte big smile,  gedag zeggen. Zo blijkt ook een man vaak voorbij te gaan, want door zijn manier van groeten moet ik hem kennen maar geloof mij, het zijn zoveel mensen, ik onthoud ze niet. Maar ik speel in op zijn houding. Dus groet ik super vriendelijk terug. Soms zit ik met mijn rug naar de straat, dan hoor ik hem hard roepen: moeder hoe gaat het? Gister bleef hij staan na zijn groet. Ik dacht: o jee, nu moet ik een gesprek aangaan. Had er eigenlijk geen zin maar goed. Hij vroeg een hoop en ik gaf een beetje globaal antwoord. Ineens zei hij: wanneer gaat u weg? Ik dacht: huh? Ik zou de eerstvolgende zondag vertrekken. Ik wilde niet de echte datum zeggen. Vind ik privé. Dus ik riep: volgend week! Hij: oh, dan heeft u nog tijd om misschien met mij wat te gaan drinken. Ik ketste het meteen af. Ik zei wel lief: ik heb het razend druk met mijn family, dus het gaat niet lukken. Dan zou je denken dat hij een verlegen kop krijgt. Nee hoor, hij babbelde vlot verder en zei dat hij naar Nederland zou komen, op vakantie. Ik begreep dat het in de richting ging van elkaar in Nederland ontmoeten. Heb subtiel het gesprek op een ander onderwerp gebracht. Totdat ik hem een prettige werkdag toewenste. Toen moest hij weg.


Zwerver

Dit is echt komisch. Er zijn veel zwervers / werkloze figuren die jou op drukke plekken in het centrum vragen of ze op je auto mogen letten. Dan helpen ze je ook met het uitrijden. Het zijn vaak drukke wegen en die geven je geen ruimte om in te voegen. Die gast gaat gewoon op straat staan met zijn handen in de lucht, waarmee hij wil zeggen, stop even. Dan is de weg vrij voor jou om uit te rijden. Maar het zijn wel ongeschoolde figuren. Ik vroeg een kennis van mij waarom hij die enorme deuk heeft aan de achterkant van zijn auto. Hij moest dat nog laten repareren. Maar dat het de schuld was van zo een zwerver die het verkeer regelt om je uit te laten rijden. Die kennis van mij moest achteruit inparkeren. Dus zegt hij tegen die man: loekoe gi mi jere (kijk voor mij, hè), dat ik nergens tegenaan bots. De zwerver gaf aan: maak je niet druk, kom maar. Die zwerver schreeuwt luid: kom maar, kom maar! Je kan rijden. Dus die kennis van mij rijdt langzaam naar achteren. Ineens hoort hij: boem! Hij dacht: wat is dat? Want ik kon volgens die zwerver gewoon rijden. Hij confronteert die zwerver met de botsing en zegt dat het zijn schuld is. Waarna die zwerver zegt: nee broer, jij had ZELF moeten kijken … Haha … (het blijven toch louche figuren. Dat zie je nu. Als je schade hebt, zijn ze weg)


Oude stempel

Ik ging op bezoek bij mijn tante. Het was warm, dus ik was zomers gekleed. Meteen toen ik binnenkwam, zei ze heel afkeurend: die short kan niet korter, nohhh. Met andere woorden, hoezo trek je zo een kleine short aan? Ik  negeerde dat. Ze kan het niet laten. Ineens zei ze weer: trek je bloes over je short. Ik deed het maar. Om van dat gezeur af te zijn. Maar zij is echt nog een tante die stamt uit de oude tijd. Daar zijn er nog maar weinig van. Een uitstervend ras. Die zien liever niet dat je sexy gekleed gaat.

Lita Gunther


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.