Liefhebster van bos & plas Joke de Heer fotografeerde onlangs de zwarthalszwaan die rondzwom in de Kralingse Plas en was zo vriendelijk de foto naar De Ster te sturen. Mooi beest maar hoe kom dat hier terecht? Het leefgebied is immers Zuid-Amerika, getuige de tekst op Wikipedia:

De zwarthalszwaan (Cygnus melanocoryphus) is inheems in het zuiden van Zuid-Amerika, onder andere op Vuurland en de Falklandeilanden. In de winter trekt hij naar het noorden.

Kenmerken

Het verenkleed van deze 100 cm grote vogel is wit met een zwarte kop en hals en een blauwe snavel. Deze heeft aan de basis een rode washuidwoekering, terwijl zich aan het oog een witte streep bevindt. Deze soort kan een leeftijd van rond de 20 jaar bereiken, wat zeer oud is voor een zwaan.

Leefwijze

Deze zwaan laat zijn jongen op zijn rug meevaren, net als een fuut. Zij grondelen naar plantaardig voedsel op de bodem van ondiep water, waar zij zich bij voorkeur op bevinden. Op het noordelijk halfrond is deze zwaan geliefd als vogel voor de vijver en volière.

Voortplanting

De legperiode is februari tot juli. De broedduur is ongeveer 36 dagen.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.