Vakanties zijn in mijn tijd behoorlijk veranderd. Voor en in de oorlog bij ons thuis zeker niet. Mijn vader had op het Toepad een volkstuin waar wij alleen groenten op hadden staan en in mijn gedachten veel onkruid.

Na die tijd gingen wij naar een huisje in Oostvoorne en Driebergen. Deze huisjes waren eigendom van het Havenbedrijf die door het personeel gehuurd konden worden.  Naar Oostvoorne gingen wij met het treintje vanuit de Rosestraat.

Ik was 20 jaar toen ik voor het eerst in 1954 naar het buiteland ging in een Volkswagen met onze vrienden Kees en Ada. Wij gingen naar Oostenrijk, naar het Zillertal en kwamen heel laat aan, het was al donker. Eerst gingen wij het kleine tentje opzetten en ik vergeet het nooit meer, toen wij ’s morgens wakker werden waren er rondom allemaal hele hoge bergen, iets wat ik nog nooit had gezien. Later met ons gezin zijn wij er veel terug geweest en hebben het altijd mooi gevonden, de nevel rondom de bergtoppen die langzaam oploste in de lucht.

Toen de kinderen klein waren gingen wij ook met de tent naar Limburg, naar camping De Bosrand in Sint Geertruid waar ook een kersenboomgaard was. Een fijne tijd maar de wereld veranderde snel, mensen gingen steeds verder op vakantie en ik hoorde veel verhalen. Voor mij hoefde dit allemaal niet. Ik hou niet van hotels , cruiseschepen en ga niet vliegen.

Wat wij wel hadden toen de kinderen de deur uit waren, was een kleine caravan waar wij veel mee op pad gingen. Later hadden wij een stacaravan in Zeeland die aan de Oosterschelde stond naast een prachtig natuurgebied.

Later ging ik met mijn dochter mee naar Frankrijk waar wij sliepen in de tent. Jammer genoeg word je ouder en gaat het slapen op de grond niet meer zo makkelijk en ben ik de laatste 6 jaar niet meer op vakantie geweest. Dit was niet erg want ik ben niet zo’n vakantiefreak en kan mij goed vermaken met de politiek, zwemmen en bridgen.

De tijden gaan weer veranderen. Mijn kleindochter ging ieder jaar met haar gezin naar een camping maar nu naar een  huisje.  Ze vroeg gelijk, oma, wij hebben een kamer voor u, dan hoef je niet op de grond te slapen. Dit betekent dat ik weer in de bergen slaap. Ik ben benieuwd of het net zo mooi is als toen ik 20 jaar was. Wat ik wel weet, is dat je als mens niet veel verandert. Voor iedereen die gaat, een hele fijne vakantie!

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.