Eigenlijk heb ik altijd wel zin om deze column te schrijven. Maar er zijn momenten – zoals vandaag – dat ik er extra veel zin in heb. En dat is als er weer een verbod te vieren valt. Had ik onlangs het verbod voor auto’s van arme mensen en zorgzame ondernemers onder de loep, nu krijgt onze stad er weer een verbod bij. Het verbod om duiven te voeren. Nu zou ik daar geen last van mogen hebben, want ik voer nooit dieren in het wild. Maar ik ben bang dat ik er toch mee te maken krijg. Dat zit zo. In de weekends mag ik graag met mijn zoon naar de binnenstad lopen, een lekker loopje van een half uur. Daar aangekomen trakteren we onszelf vaak op een frietje bij Bram Ladage. Nu is het hier niet de plaats om reclame te maken voor die wereldberoemde friettent, maar hun puntzakken zitten overvol. Zo vol dat het voor een onhandige burger als ik bijna niet mogelijk is om zonder frietverlies te gaan zitten op de gereedstaande banken.

En dan ligt er onbedoeld een frietje op de grond. En wordt dit opgegeten door een duif – sterk vermagerd door het ingestelde en gehandhaafde voederverbod – die daar toevallig rondhipt. Een misverstand natuurlijk, dat patatje is niet voor hem. Dat moest nog opgepakt en in de afvalbak gegooid worden, maar de vogel was gevlogen voor ik er erg in had, met mijn frietje. En dan – stel ik me voor – staat er ineens zo’n geel zwarte verrassing voor je. Een oplettende wijkagent die alles heeft zien gebeuren. “Meneer, u mag hier geen duiven voeren! Dat wist u toch wel? Overal hangen borden. Dat gaat u geld kosten!” Tja, en daar zit je dan. Ik, gerenommeerd duivenhater, voorbeeld voor kinderen, wordt bekeurd voor het voeren van duiven. Ik kijk om me heen om te zien of iemand zich ermee wil bemoeien, maar iedereen kijkt stoïcijns voor zich uit. Niemand komt me te hulp. Ik laat de bon uitschrijven en neem die mee naar huis om te betalen. Net voor ik wegga zie ik even verderop een hond een paar frietjes opeten. Volgende keer dus niet alleen mijn zoon, maar ook een hond meenemen als ik ga wandelen.

Eduard Schuringa

Meld u aan voor onze nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]